Forțat să plece din casa lui la bătrânețe, cel mai prolific compozitor român moare împăcat: Temistocle Popa a încântat milioane de români cu muzica lui

de: Iulia Kelt
28 06. 2023

Temistocle Popa, pe numele adevărat Mistocli Popa, s-a născut la data de 27 iunie 1921, în Galați, și a încetat din viață pe data de 26 noiembrie 2013, în București. El a fost un compozitor, instrumentist (a cântat la flaut și saxofon), dar și un actor de film.

A fost laureat al Premiului Festivalului de la Mamaia și al Premiului ACIN pentru muzică de film (pentru filmul „Un oaspete la cină”). În anul 2004, i-a fost acordat Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de Cavaler.

Temistocle Popa în tinerețe – imagine de arhivă

Temistocle Popa, ”responsabil” pentru majoritatea melodiilor din filmele românești

A debutat cu melodia „Vântule din zarea-albastră”. Printre cele mai cunoscute compoziții ale sale se numără „Gabriela”, „În rândul patru”, „În târgul moșilor”, „Mereu cânta o serenadă” și „Trecea fanfara militară”.

El este, de asemenea, cunoscut pentru că a scris muzica pentru „Veronica”, „Veronica se întoarce”, „Mama”, „Trahir”, dar și altele.

Prima sa creație muzicală se intitulează „Vântule din zarea albastră”. După aceasta, au urmat numeroase alte melodii care au devenit șlagăre celebre.

Printre acestea se numără „Lalele”, „Turturele” (interpretate de Luigi Ionescu), „Măicuță, îți mulțumesc”, „Să cântăm, chitara mea”, „În rândul patru”, „Trecea fanfară militară”, „Ce e cu tine?”, „Mi-ai furat inima”, „Se întâmplă câteodată”, „Mereu cânta o serenadă”, „Mi-a spus inima aseară”, „Tu, eu, și-o umbrelă”, „Sărută marea pentru mine”, „Spune-mi unde, spune-mi cine?” (interpretate de Dan Spătaru), „Iubite”, „Pentru inima mea și-a ta” (interpretate de Angela Similea), „Bine-ai venit, iubire!”, „Vreau iubirea când se arată”, „Un petic de cer” (interpretate de Mirabela Dauer), „Inimă” (interpretată de Ileana Sărăroiu), „Poiana cu flori” (interpretate de Trio Grigoriu), „Un singur cuvânt”, „La Gara de Nord” (interpretate de Corina Chiriac), „La malul mării” (interpretată de Marina Voica), „Margarete” (interpretată de Margareta Pâslaru), „Din dragoste, întoarce-te” (interpretată de Carmen Rădulescu), „Cu cine semeni dumneata?” (interpretată de Aurelian Andreescu), „Mi-e dor de tine”, „Cine te-a trimis la mine, dragoste?” (interpretate de Cătălin Crișan), „Cine știe a iubi” (interpretată de Gică Petrescu), „Sunt vagabondul vieții mele”, „Parol că te iubesc” (interpretate de Gheorghe Dinică), „Iubirea ta” (interpretată de Cornel Constantiniu), „Gioconda se mărită” (interpretată de Ștefan Bănică), însă și multe altele.

Temistocle Popa în ultima parte a vieții sale

Temistocle Popa a locuit în casa Mariei Tănase

Pe data de 20 octombrie 2011, a fost lansată o carte biografică dedicată compozitorului și activității acestuia.

Compozitorul Temistocle Popa, căsătorit cu actrița Cornelia Teodosiu, a trăit întreaga sa viață în București. Inițial, el locuia într-un apartament care îi aparținuse cândva Mariei Tănase, moștenind de la aceasta câteva obiecte de mobilier.

Mai târziu, s-au mutat într-o casă de pe Calea Dorobanților. La sfârșitul vieții, familia a întâmpinat o problemă legată de locuință, deoarece fostul proprietar a revendicat-o, astfel că au fost nevoiți să se mute. Cu toate acestea, au trecut peste această situație cu demnitate, fiind găzduiți de un prieten.

Temistocle Popa a încetat din viață la vârsta de 92 de ani, pe data de 26 noiembrie 2013, și a fost înmormântat la Cimitirul Ghencea Militar.