Firmele românești, salvate de UE fix când Guvernul se pregătește să le dea în cap

de: Mădălina Bahrim
14 09. 2023

În timp ce autoritățile de la București ar fi în prag de a crește povara fiscală pentru sectorul privat, mai ales pentru firmele mici și mijlocii, de la Uniunea Europeană vine un colac de salvare pentru antreprenori.

Autoritățile de la Palatul Victoria pregătesc modificări fiscale semnificative ce ar putea intra în vigoare în următoarele luni, până la finele anului, în timp ce antreprenorii se plâng de lipsa de predictibilitate și de dialog, dar și de faptul că le crește enorm povara fiscală, iar taxele și impozitele vor deveni greu de suportat, putând arunca multe firme în gaura neagră a falimentului și insolvenței.

Salvarea patronilor români vine de la Uniunea Europeană

În tot acest timp, o speranță se întrezărește de la instituțiile Uniunii Europene, care au în vedere măsuri pentru a sprijini antreprenorii din regiune.

Concret, Uniunea își propune o schimbare legislativă care să reducă cu 25% povara administrativă pentru IMM-uri.

Un obiectiv major al Comisiei Europene prin noile sale acțiuni este acela de a diminua criza forței de muncă, prezentă în toate statele europene.

Țările, inclusiv România, se confruntă cu deficit de personal, atât pe zona de muncitori calificați și instruiți, cu studii superioare, cât și în aria celor necalificați. Avem nevoie de lucrători, iar UE pare să fi găsit soluția care, dacă nu va stopa total fenomenul crizei de personal, măcar va atenua problemele cu care se confruntă antreprenorii din toate domeniile de activitate.

Uniunea își propune astfel atragerea de migranți calificați și integrarea mai ușoară în câmpul muncii a mamelor și a tinerilor. Acești piloni de bază ai noii strategii legislative au capacitatea de a simplifica lucrurile pe piața muncii locală, cred experții europeni care au gândit noile măsuri.

În România, unele dintre cele mai afectate domenii sunt HoReCa și Construcțiile. Oamenii de afaceri cu firme în aceste sectoare de activitate cred că ar fi loc de sute de mii de angajați, pentru a ajuta cele două industrii să evolueze, doar că nu se găsesc doritori.