Finlanda, răspuns după ce Turcia a sugerat să adere fără Suedia la NATO

de: Anca Lupescu
30 01. 2023

Finlanda își menține planul de a adera la NATO în același timp cu vecinul nordic Suedia și speră să facă acest lucru cel târziu în iulie, a declarat luni ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto.

Finlanda nu vrea să adere la NATO decât împreună cu Suedia

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut să adere la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, dar Turcia a ridicat obiecții.

Cele trei țări au semnat un acord la Madrid privind o cale de urmat, dar săptămâna trecută, Turcia a suspendat discuțiile după protestele de la Stockholm, care au inclus arderea unui Coran.

Publicitate – Derulați pentru a continua
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, a semnalat duminică că Ankara ar putea fi de acord ca Finlanda să adere la NATO înaintea Suediei, iar ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a făcut luni declarații similare.

Cu toate acestea, Haavisto a declarat că Finlanda va rămâne alături de Suedia, cel mai apropiat partener militar al său, în timpul procesului de aderare.

„Dorința noastră fermă este în continuare de a adera la NATO împreună cu Suedia”, a declarat Haavisto într-o conferință de presă la Helsinki.

„Am subliniat tuturor viitorilor noștri parteneri NATO, inclusiv Ungariei și Turciei, că securitatea finlandeză și cea suedeză merg împreună”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Ministerului suedez de Externe a refuzat să comenteze.

Turcia și Ungaria, singurele țări care nu au ratificat cererile de aderare

Dintre cei 30 de membri ai NATO, doar Turcia și Ungaria nu au ratificat încă cererile de aderare ale țărilor nordice.

În Turcia vor avea loc alegeri prezidențiale și parlamentare în luna mai și mulți analiști consideră că va fi greu să se facă progrese înainte de acest moment.

Însă Haavisto a declarat că încă speră ca Finlanda și Suedia să devină membre NATO în următoarele câteva luni.

„Încă văd summitul NATO de la Vilnius din iulie ca pe o etapă importantă, când sper că ambele țări vor fi acceptate ca membri NATO cel târziu”, a declarat Haavisto.

Finlanda și Suedia sperau într-un proces de aderare rapid și au fost luate prin surprindere de obiecțiile Turciei.

Turcia dorește ca Suedia, în special, să adopte o poziție mai clară împotriva a ceea ce consideră a fi teroriști, în principal militanți kurzi și un grup pe care îl acuză de tentativa de lovitură de stat din 2016 din Turcia.

Suedia a declarat că ia în serios preocupările de securitate ale Turciei și că pune în aplicare acordul tripartit semnat în iunie anul trecut, dar Ankara spune că nu face suficient.

Acest lucru a dus la speculații cu privire la faptul că Finlanda – care împarte o frontieră de 1 300 km cu Rusia – ar putea continua fără Suedia.

Dar Haavisto a declarat că asigurările de securitate din partea Statelor Unite, a Marii Britanii și a altor membri NATO înseamnă că Finlanda ar putea avea răbdare.

„Apreciem foarte mult aceste asigurări de securitate, chiar dacă înțelegem că nu este același lucru cu articolul 5 al NATO, dar este foarte important pentru noi”, a spus el.