Suedia și Finlanda în NATO. MAE laudă semnarea protocoalelor de aderare

Suedia și Finlanda în NATO. MAE laudă semnarea protocoalelor de aderare

Ministerul Afacerilor Externe din România salută semnarea, marți, a protocoalelor de aderare la NATO a Suediei și Finlandei. Cu această ocazie istorică, ministrul Bogdan Aurescu a transmis un mesaj cheie. Șeful diplomației românești a lăudat decizia de integrare a celor două state nordice în alianța occidentală militară, în contextul războiului dus de Rusia în Ucraina.

MAE salută aderarea Finlandei și Suediei la NATO

„Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută semnarea, la 5 iulie 2022, de către Reprezentanții Permanenți la NATO ai Republicii Finlanda și Regatului Suediei, precum și de către Reprezentanții Permanenți ai statelor Aliate, a Protocoalelor de Aderare la Tratatul Atlanticului de Nord”, a transmis MAE.

Mesaj transmis de Bogdan Aurescu

Din partea țării noastre, documentul a fost semnat de către Reprezentantul Permanent al României la NATO, ambasadorul Dan Neculăescu. Potrivit MAE, „în contextul actual de securitate, marcat de războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, demersul celor două state nordice reprezintă expresia atașamentului acestora față de comunitatea de valori și spiritul democratic pe care Alianța Nord-Atlantică le apără și le promovează. Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm de a adera la NATO a venit în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate, prin participarea la misiuni și operații Aliate”.

Țara noastră susține politica „Uşilor deschise”

România a fost şi este unul dintre principalii susţinători ai politicii „Uşilor deschise” în centrul abordării strategice a NATO în relaţie cu statele partenere, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

„Semnarea Protocoalelor de Aderare a reprezentat implementarea uneia din deciziile majore adoptate de către șefii de stat si de guvern Aliați la Summitul NATO de la Madrid, desfășurat în perioada 28-30 iunie 2022. Prin acest demers se reconfirmă validitatea și coerența politicii „Ușilor Deschise” a NATO, una dintre cele mai de succes politici ale Alianței Nord-Atlantice”, a mai spus Aurescu.

(..) Procesul de accedere a celor două state a beneficiat de sprijinul ferm și de substanță al României, la toate nivelurile – inclusiv prin demersuri diplomatice ale ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care a avut convorbiri cu omologii săi din Finlanda și Suedia, respectiv cu omologul din Turcia și în cadrul primirii sale de către Președintele Republicii Turcia, precum și cu Secretarul General al NATO”, a conchis Ministerul Afacerilor Externe.

Alianța occidentală se mărește

Reamintim faptul că Organizația Nord-Atlantică a lansat procesul de ratificare pentru primirea Suediei și Finlandei. Ambasadorii celor 30 de state membre NATO au semnat protocoalele de aderare la sediul alianței din Bruxelles. După discuții intense la summitul din Spania, inclusiv Turcia a fost de acord să sprijine aderarea acestor două țări nordice.