Ești client Digi RCS-RDS, Vodafone sau Orange? Reguli noi pentru operatori de la ANCOM

de: Cojocaru Cristian
11 02. 2023

Cele mai noi reglementări adoptate de către Autoritatea Națioanlă pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) ar putea afecta cei mai puternici operatori de telefonie mobilă precum Digi RCS&RDS, Vodafone sau Orange. Află ce a pregătit instituția pentru care care îți oferă serviciile de telefonie mobilă.

În data de 8 și 9 februarie au avut loc două reuniuni ale Consiliului Consultativ în care au fost abordate mai multe proiecte de decizii prin care actuala legislație din domeniul comunicațiilor ar putea fi modificată.

„Revizuirea acestor reglementări secundare este necesară pentru punerea în acord cu prevederile actuale ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aşa cum a fost aceasta modificată şi completată prin Legea nr. 198/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul comunicaţiilor electronice şi pentru stabilirea unor măsuri de facilitare a dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice”, potrivit comunicatului de presă ANCOM, citat de Agerpres.

Noile reglementări fac referire la Planul național de numerotație, astfel că unele serii de numere non-geografice vor putea fi utilizate pentru furnizarea de servicii, lucru care se efectuează în transferul automat al datelor între aplicații și echipamente, pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Digi RCS&RDS, Vodafone și Orange vor trebui să respecte noile decizii ANCOM

Totodată, portabilitatea numerelor de telefon a fost și ea luată în analiză, astfel că vor fi vizate acordările de despăgubiri în cazul clienților ale căror contracte încheiate cu furnizorii nu vor fi respectate. De asemenea, noi obligații sunt prevăzute pentru furnizori în ceea ce privește informațiile care trebuie puse la dipoziția clienților, astfel ca aceștia din urmă să poată decide care informații minime trebuie incluse sau detaliate în facturile lor, precum și formatul și modalitatea de transmitere.

ANCOM a mai luat o decizie și cu privire la despăgubirile acordate abonaților afectați de nerespectarea oligațiilor contractuale în cea ce privește serviciile de acces la internet, în cazul unui proces de instalate. În cazul persoanelor cu dizabilități, instituția a intervenit cu mai multe măsuri pentru ca gradul de informare a acestora să fie crescut și adaptat nevoilor lor.

ANCOM a subliniat că adoptarea unui nou formular de notificare va determina actualizarea informațiilor în ceea ce privește rețelele și serviciile, de către toți furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului.

Instituția va transmite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a noi decizii fiecărui furnizor, prin mijloace electronice, încadrearea tuturor tipurilor de rețele și servicii notificate Autorității de către respectivul furnizor anterior intrării în vigoare a noilor modificări.