Energie pentru Inteligență Artificială – soluțiile deștepte pentru problemele mai puțin evidente din universul IA

de: PLAYTECH
15 06. 2023

De mai bine de șase luni inteligența artificială a devenit subiect principal de discuție, cu o mulțime de utilizatori ai tehnologiei fie încântați de ajutorul pe care li-l oferă, fie îngroziți de posibilitatea că le va acapara joburile.

Realist vorbind, inteligența artificială, mai ales așa cum se manifestă prin platformele de tip limbaj artificial, aduce o multitudine de beneficii și inovații în diferite domenii ale vieții noastre, dar ceea ce se vede mai puțin și se discută și mai puțin este creșterea semnificativă a consumului de energie asociată cu aceasta. O preocupare majoră în viitor va fi impactul tot mai mare al IA asupra cererii de energie și rolul crucial pe care îl joacă centrele de date în această ecuație.

Centrul de date, în esență, este creierul în spatele funcționării IA și a tehnologiilor digitale de vârf. Acestea sunt infrastructuri complexe, care adăpostesc și gestionază servere, rețele și echipamente necesare pentru a stoca, procesa și furniza date în timp real. Deoarece cantitatea de date pe care o producem și o consumăm continuă să crească exponențial, centrele de date trebuie să se extindă și să devină mai performante pentru a răspunde cererilor tot mai mari ale utilizatorilor și aplicațiilor.

Potrivit ultimelor informații disponibile, consumul global de energie al centrelor de date a crescut semnificativ în ultimii ani. Estimările globale arată că, în 2020, centrele de date au consumat aproximativ 200 de miliarde de kilowați-oră (kWh) de energie electrică la nivel mondial. Acesta reprezintă o creștere semnificativă față de anul anterior și echivalează cu consumul anual de energie electrică al aproximativ 20 de milioane de gospodării. Iar cum în 2020 nu aveam nicio informație și nici nu puteam estima popularitatea imensă a platformelor IA de limbaj și imagine, este clar că nivelul consumului de energie al centrelor de date va putea ajunge să depășească 3,2% din consumul total de energie la nivel mondial, cum fusese prevăzut pentru 2030. Pe scurt, centrele de date ar putea deveni cele mai mari consumatoare de energie la nivel mondial.

Principalele motive ale acestei creșteri masive a consumului de energie sunt legate de cererea tot mai mare de prelucrare și stocare a datelor, creșterea numărului de dispozitive conectate la internet (Internet of Things – IoT) și utilizarea tehnologiilor avansate precum machine learning și deep learning. Aceste tehnologii necesită resurse computaționale enorme și cantități mari de date pentru a funcționa eficient, ceea ce duce la o creștere a consumului de energie.

În fața acestei provocări, industria centrelor de date a înțeles importanța crucială a dezvoltării și utilizării unor soluții mai eficiente din punct de vedere energetic. Una dintre direcțiile majore este adoptarea unor tehnologii de răcire inovatoare și mai eficiente. Tehnologiile de răcire bazate pe aer condiționat tradițional pot consuma cantități semnificative de energie electrică, așadar, centrele de date adoptă tot mai mult soluții precum răcirea prin apă sau răcirea prin convecție naturală pentru a reduce consumul de energie.

Consumul de energie al centrelor de date constă, în mare parte, în sistemul de echipamente IT (50%, inclusiv servere, echipamente de stocare și echipamente de rețea), sisteme de aer condiționat și răcire (37% din care aproximativ 25% răcirea și aproximativ 12% sistemele de alimentare cu aer și retur), sistemul de distribuție (10%) și cel de iluminat auxiliar (3%). Este clar că sistemele de aer conditionat și răcire depășesc 1/3 din consumul întregului centru de date. Iar migrarea către zonele arctice nu e neapărat o soluție sustenabilă, independent de valoarea ei practică, pentru că acele zone ale planetei trebuie conservate și protejate.

Așadar, companiile din industria centrelor de date își asumă responsabilitatea de a folosi surse de energie regenerabilă și de a implementa soluții de eficiență energetică pentru a minimiza impactul asupra mediului înconjurător. De asemenea, unele companii investesc în cercetare și dezvoltare pentru a crea produse hardware și software mai eficiente din punct de vedere energetic, precum și algoritmi optimizați, care să ofere o prelucrare mai rapidă și o utilizare mai eficientă a resurselor. APC by Schneider Electric poate interveni aici cu soluțiile sale pentru centre de date care, în virtutea orientării puternice a întregii organizații către sustenabilitate, oferă eficiență energetică și optimizare a consumului.

În concluzie, creșterea consumului de energie asociată cu inteligența artificială este o provocare serioasă, dar câtă vreme operatorii de centre de date sunt conștienți de această problemă și își ajustează rapid estimările de consum în funcție de noile implicații ale inteligenței artificiale, pot identifica soluții mai eficiente și sustenabile și le pot integra în sistemele lor. Prin adoptarea tehnologiilor avansate de răcire, utilizarea surselor de energie regenerabilă și dezvoltarea de produse hardware și software mai eficiente, centrele de date pot juca un rol esențial în reducerea impactului asupra mediului și în asigurarea unei funcționări eficiente a tehnologiilor viitoare bazate pe IA.