Efectul exercițiilor fizice făcute doar în weekend asupra inimii: concluzia total surprinzătoare a cercetătorilor

de: Gabriel Peneș
31 07. 2023

Este binecunoscut faptul că exercițiile fizice sunt benefice sănătății și, în particular, inimii. Instrucțiunile de specialitate recomandă că ele ar trebui făcute timp de 150 de minute pe parcursul unei săptămâni, într-un ritm de la moderat, la energic. Dar chiar contează când faci exercițiile? Un studiu recent a ajuns la concluzii surprinzătoare, ce-i vor bucura pe cei care nu au timp ori sunt prea leneși pentru a face acest lucru zi de zi.

Efectul exercițiilor fizice făcute doar în weekend asupra inimii

Analiza datelor de la UK Biobank a arătat că aproximativ 90.000 de britanici sănătoși, de vârstă medie, poartă la încheietura mâinii accelerometre, un senzor ce monitorizează activitatea fizică săptămânală, cu accent pe exercițiile moderate și viguroase.

Autorii noului studiu publicat în The Conversations au descoperit că după 6 ani de evaluări pe baza înregistrărilor făcute de accelerometre, persoanele care făceau în mod regulat exerciții moderate și energice avuseseră mai puține atacuri de cord, cerebrale, infarcte sau fibrilații atriale decât cele sedentare.

Noutatea studiului este aceea că, în mod, poate, surprinzător, nu există nicio diferență ca beneficii pentru sănătate între cei care fac zilnic exerciții fizice și cei care le fac  doar în weekend. Concluzia este că nu contează când sunt făcute, efectul exercițiilor fiind același.

Autorii studiului i-au denumit pe cei care fac acest efort fizic doar la sfârșit de săptămână „războinici de weekend”.  Peste 37.000 de oameni analizați în cadrul studiului au intrat în această categorie.

Concluzia total surprinzătoare a cercetătorilor

Numele de „războinici de weekend” este important. În studiu, pragul folosit pentru a defini exercițiile moderat-viguroase a fost de MET (echivalentul metabolic al unui exercițiu). Scala MET este folosită pentru a măsura activitatea fizică.

De exemplu. spălatul vaselor are 2,5 MET, datul cu aspiratorul, de 3,3 MET, iar plimbarea la o viteză de 3 km/h, de 3,5 MET. Pentru comparație, mersul pe bicicletă cu o viteză de 23 km/h pe un drum plat atinge 10 MET, scrie iflscience.com.

Un alt aspect al studiului este că persoanele implicate nu erau sportivi sau atleți, ci oameni obișnuiți, de vârstă mijlocie, ce-și executau activitățile zilnice regulate, ce includeau și exerciții fizice, dintre care unele erau acțiuni casnice normale, dar înregistrate de accelerometru.

Aceste rezultate sunt importante pentru capacitatea medicilor de a-și sfătui pacienții cât mai corect în privința activităților fizice. Nu trebuie nimeni să creadă că aspiratul sau o plimbare timp de 2 ore și 30 de minute, în weekend, vor fi suficiente pentru a alunga pericolul de probleme cardiace.

Nivelul de efort din acestea abia dacă atinge nivelul minim de exerciții fizice necesar pentru a exista asemenea beneficii. Pentru adevăratele, realele beneficii este nevoie să transpiri ceva mai mult. Legătura dintre exercițiile fizice și sănătatea inimii e simplă: cu cât exersezi mai mult, cu atât beneficiile sunt mai mari.

Studiul a arătat, totuși, că a face măcar unele exerciții – inclusiv cele ce in de activități casnice – este mai benefic decât sedentarismul, ceea ce e important pentru persoanele care nu se pot ține de programul de 150 de minute pe săptămână indicat de specialiști.

Dar mesajul experților este că e necesar să ne mobilizăm și să ne ținem, totuși, de programul ideal al timpului alocat exercițiilor fizice, dar și de nivelul de intensitate al acestora. Fără multă transpirație, cele 150 de minute pe săptămână devin la fel de inutile pentru sănătatea ca și statul degeaba.