15 nov. 2017 | 13:00

Ce exerciții fizice îți antrenează și-ți măresc creierul

ȘTIINȚĂ
Ce exerciții fizice îți antrenează și-ți măresc creierul

Sănătatea creierului se reduce odată cu înaintarea în vârstă, iar creierul mediu scade cu aproximativ cinci procente pe deceniu după vârsta de 40 de ani. Exercițiile de aerobic au demonstrat că îți îmbunătățesc memoria și îți menține creierul sănătos, pe măsură ce îmbătrânești.

Studiile efectuate pe șoareci și șobolani au demonstrat în mod constant că exercițiile fizice cresc mărimea hipocampului, dar până acum, dovezile la oameni au rămas inconsecvente. Cercetătorii de la Institutul Național de Medicină Complementară din Australia de la Universitatea Western Sydney și Divizia de Psihologie și Sănătate Mintală de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie au examinat efectele exercițiilor aerobice asupra unei regiuni a creierului numită hipocampul, care este critică pentru memorie și alte funcții ale creierului.

Cercetătorii au revizuit sistematic 14 studii clinice care au examinat scanarea creierului la 737 de oameni înainte și după programul de exerciții aerobice. Printre participanți s-au aflat persoane sănătoase, persoane cu insuficiență cognitivă ușoară, ca Alzheimer, și persoane cu un diagnostic sever în boli mintale, inclusiv depresie și schizofrenie. Vârsta medie a grupului a fost de 66 de ani.

Cercetatorii au examinat efectele exercițiilor aerobice, incluzând ciclismul staționar, mersul pe jos și alergatul pe bandă. Durata intervențiilor a variat de la trei la 24 de luni, cu o serie de 2-5 sesiuni pe săptămână.

În ansamblu, rezultatele publicate în NeuroImage, au arătat că, în timp ce exercițiul fizic nu a avut niciun efect asupra volumului hipocampal total, a crescut semnificativ dimensiunea din regiunea stângă a hipocampului la om. Datele aratat că aerobicul încetinește deteriorarea dimensiunii creierului. Cu alte cuvinte, exercițiile aerobice pot fi privite ca ca un program de întreținere a creierului.

Interesant este că exercițiile fizice sunt una dintre puținele metode dovedite că mențin, pe cât posibil, mărimea creierului, în funcție de înaintarea în vârstă.