Efectele reale ale OMAD asupra organismului. Ce se întâmplă cu corpul tău dacă mănânci o singură masă pe zi
Specialiștii în sănătate au tras un semnal de alarmă cu privire la efectele reale ale OMAD asupra organismului. Denumirea provine de la „one meal a day” în limba engleză, ceea ce înseamnă „o masă pe zi”.
Efectele OMAD asupra organismului
Celebritățile au popularizat de-a lungul timpului tot felul de tendințe alimentare ciudate. Una dintre cele mai recente tendințe în rândul celebrităților este numită „o masă pe zi” (sau „OMAD”).
Printre vedetele care au adoptat OMAD se numără Bruce Springsteen și Chris Martin, solistul trupei Coldplay. Mulți susținători ai acestui stil de a mânca susțin că îi ajută să își gestioneze mai bine greutatea și să se mențină în formă.
OMAD este, în esență, o versiune mai extremă a altor tipuri de post intermitent. Deși susținătorii acestui stil de viață spun că în acest fel își îmbunătățesc multe aspecte ale sănătății, există foarte puține dovezi despre efectele asupra organismului. Au fost făcute foarte puține studii ale OMAD, iar cele mai multe au fost făcute pe animale.
O singură masă
Un singur studiu de până acum a analizat efectul OMAD la oameni. În acest studiu, participanții au primit același număr de calorii pe care să le mănânce în fiecare zi pe durata studiului.
Pentru jumătate din studiu, participanții au consumat aceste calorii într-o singură masă, înainte de a schimba și de a mânca caloriile zilnice împărțite în trei mese pe zi. Fiecare model de masă a fost urmat doar pentru o perioadă de 11 zile. Singura masă a fost luată între orele 17.00 și 19.00. Doar 11 participanți au finalizat studiul.
Atunci când participanții au mâncat doar o singură masă pe zi, au observat o reducere mai mare a greutății corporale și a masei de grăsime. Cu toate acestea, participanții au avut, de asemenea, reduceri mai mari ale masei slabe și ale densității osoase atunci când au mâncat o singură masă pe zi.
Acest lucru ar putea duce la o reducere a funcției musculare și la un risc mai mare de fracturi osoase dacă dieta ar urma să fie ținută pentru o perioadă mai lungă de timp.
Studiile pe animale care au analizat efectele OMAD au arătat rezultate contradictorii, cercetările arătând că șoarecii care au mâncat o singură masă mare pe zi au luat de fapt mai mult în greutate în comparație cu cei care au mâncat mai multe mese.
Alte dezavantaje ale OMAD
Printre alte dezavantaje ale OMAD se numără dificultatea de a satisface toate cerințele nutriționale, în special în ceea ce privește proteinele, fibrele și vitaminele și mineralele esențiale. A nu consuma suficient din acești nutrienți importanți ar putea duce la pierderea masei musculare și la o sănătate intestinală precară.
O persoană care urmează OMAD va trebui să se asigure că mănâncă o porție bună de proteine și o mulțime de legume, nuci, semințe, fructe și cereale integrale în timpul mesei zilnice unice pentru a satisface aceste cerințe nutriționale.
De asemenea, va avea nevoie de o porție bună de produse lactate pentru a se asigura că își îndeplinește necesarul de calciu și iod – sau de un supliment sau o alternativă dacă pe bază de plante.
Postul și sănătatea
Unele dovezi indică faptul că o formă de post intermitent cunoscută sub numele de „dieta 5:2″ (în care o persoană mănâncă normal cinci zile pe săptămână, apoi 800 de calorii sau mai puțin două zile pe săptămână) poate ajuta oamenii să își gestioneze mai bine greutatea. Cu toate acestea, nu este mai bună decât alte abordări ale alimentației.
De asemenea, cercetătorii au constatat că postul intermitent poate ajuta oamenii să își gestioneze mai bine greutatea. Și are și alte beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale.
Un studiu de revizuire a constatat, de asemenea, că multe tipuri diferite de post (inclusiv postul intermitent și postul din două în două zile) pot îmbunătăți mai multe aspecte ale metabolismului.
Printre acestea se numără îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și a nivelului de colesterol, reducerea nivelului de inflamație și ajutarea oamenilor să își regleze mai bine apetitul. Acest lucru, la rândul său, poate ajuta la reducerea riscului unei persoane de obezitate, diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.