Eclipsă parțială de Lună, pe 28 octombrie. Ce este ”Luna vânătorului”, surpriza pe care o pregătește Jupiter

de: Gabriel Peneș
26 10. 2023

O eclipsă parțială de de Lună va avea loc sâmbătă, 28 octombrie, chiar în noaptea în cursul căreia vom trece la ora de iarnă. Fenomenul va fi unul spectaculos, datorită culorii sângerii-portocalii pe care o va avea satelitul natural al Pământului, ce se va afla, totodată, în faza de Lună plină. De asemenea, Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar ne pregătește o surpriză pe bolta întunecată a nopților, în perioada următoare.

Ce semnifică ”Luna Vânătorului”

Sâmbătă, 28 octombrie, o eclipsă parțială de Lună va oferi un spectacol spectaculos ce va fi vizibil și din România.  Evenimentul astronomic va dura 4 ore și 28 de minute, iar faza maximă va dura o oră și 19 minute.

Cultura nativă americană și cultura coloniștilor americani au denumit această lună plină „Luna Vânătorului”, datorită rolului său istoric în semnalarea momentului potrivit pentru vânătoare și păstrarea animalelor pentru sezonul de iarnă.

Citește și: De ce se panicau oamenii când vedeau Luna sângerie pe vremuri

„Luna Vânătorului” urmează Lunii Recoltei, marcând încheierea recoltei și pregătirea pentru sarcina esențială următoare: conservarea hranei. Această lună poate avea o nuanță roșie sau portocalie, în special atunci când se află la orizont în timpul răsăritului sau apusului Soarelui, motiv pentru care mai este numită și „Lună sângerie”.

Această culoare captivantă este cauzată de dispersia undelor mai scurte de culoare albastră de către atmosfera Pământului, permițând undelor mai lungi de culoare roșie să ajungă la ochii noștri. O introducere cum nu se mai poate mai potrivită pentru sărbătoarea de Halloween, din noaptea de 31 octombrie.

Când vei putea urmări eclipsa parțială de Lună

O eclipsă parțială de Lună are loc atunci când doar o mică parte a Lunii este acoperită de umbra Pământului. Alinierea Soarelui, Pământului și Lunii determină ceea ce este vizibil pentru oamenii de pe Pământ. Acum, ar putea părea că Pământul ia o mușcătură pe furiș din Lună. Și chiar dacă doar 7% din Lună va fi ascunsă, va fi totuși o priveliște uimitoare de privit.

Fenomenul va putea fi observat cel mai bine din Europa, Asia și Africa, în România el debutând la ora 21.02, odată cu va începe cu intrarea Lunii în penumbră.

Citește și: Ce este superluna și cum s-a văzut în diferite părți ale lumii. Cel mai strălucitor fenomen astronomic din an

Deoarece penumbra Pământului nu este foarte opacă, la început culoare Lunii nu se va schimba mult. În apropierea maximului evenimentului, începând cu ora 22.00, partea de jos a Lunii va începe să aibă o culoare diferită față de partea de sus.

Maximul eclipsei din 28 octombrie se va produce la ora 23.14, când Luna va fi total în penumbră și 7% în umbra Pământului. După maxim, Luna își va recăpăta strălucirea și culoarea, ieșind complet din umbră la 23.53 și complet din penumbră la 01.27, potrivit datelor de pe site-ul Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu

Ce surpriză pregătește planeta Jupiter

Eclipsele de Lună sunt simplu de observat; tot ce trebuie să faci este să ieși afară și să te uiți pe cer, sperând că nu este înnorat. Un binoclu sau un telescop mic vă pot îmbunătăți vederea, dar nu sunt esențiale. Pentru cea mai bună vizionare, găsiți un loc cât mai întunecat, departe de orice surse de lumină artificială și, firește, cu un cer senin.

Dar vor există fenomene astronomice pentru toată lumea, nu doar pentru amatorii de eclipse. Și asta, pentru că în timp ce Luna va răsări, cu 2 ore înainte de începutul eclipsei, planeta Jupiter va străluci puternic lângă ea, făcând ambele obiecte vizibile din orice locație de pe Pământ.

Citește și: Ce înseamnă, de fapt, dacă de ziua ta este lună plină. Puțini oameni știu acest detaliu

Cea mai bună vizibilitate a gigantului gazos va fi pe 2 noiembrie. când Pământul se va afla direct între Jupiter și Soare. Astfel, timp de câteva zile, va fi un moment excelent pentru a arunca o privire asupra celei mai mari planete a Sistemului nostru Solar.