De ce se panicau oamenii când vedeau Luna sângerie pe vremuri

De ce se panicau oamenii când vedeau Luna sângerie pe vremuri

Pe 27 iulie, vom avea parte de cea mai lungă eclipsă lunară a secolului, supranumită și Luna sângerie, din cauza culorii pe care o va căpăta.

Dacă astăzi lumea este entuziasmată, pe vremuri sentimentul general era undeva la pol opus. Pe atunci, dacă Luna căpăta o altă culoare, oamenii trăgeau imediat concluzia că este un semn apocaliptic. Triburile de băștinași erau în mod special terifiate de fenomen.

„Au fost câteva dăți în istorie, unele fictive, altele cică reale, în care oamenii au profitat de predicțiile eclipselor lunare pentru a controla o populație băștinașă”, a explicat Duane Hamacher, astronom cultural la Monash University, din Australia. „Cerul este de obicei foarte previzibil. Așa că atunci când ceva apare și nu se potrivește foarte bine, poate adeseori să cauzeze senzația de venerație sau chiar teamă”.

Cel mai bun exemplu este o poveste din folclor care îl are în centru pe Cristofor Columb.

Columb și tovarășii săi ar fi fost blocați pe o insulă, pe care astăzi o cunoaștem drept Jamaica, vreme de șase luni. În timp, băștinașii Arawak de pe insulă au început să elimine din ospitalitatea inițială și să nu îi mai ajute pe Columb și pe ceilalți cu mâncarea.

În timp ce foamea îi măcina, Columb a citit într-un almanah publicat de astronomul și matematicianul german Johannes Müller von Königsberg că o eclipsă totală de Lună se apropie, după cum a scris Space. Astfel, el le-a spus băștinașilor că zeul său este furios că ei nu le dau de mâncare invadatorilor și că va face Luna să dispară și să devină „inflamată de furie” în trei zile.

Când eclipsa Lunii sângerii a avut loc, băștinașii ar fi fost atât de speriați încât i-ar fi spus lui Columb că îi vor da tot ce dorește, atâta timp cât îl roagă pe zeul său să aducă înapoi Luna normală.

Conform lui Hamacher, populațiile băștinașe din Australia asociau Luna sângerie cu răul, focul și sângele, aborigenii o vedeau drept un om care se trezește din morți acoperit de sânge, iar oamenii din Mesopotamia erau convinși că este rezultatul atacului a șapte demoni.

Din fericire, tu te poți bucura de eclipsa Lunei sângerii fără să te gândești la demoni și sânge, așa că fii cu ochii pe cer în seara de 27 iulie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Live Science