După 10 ani în corporație, Bianca a plecat să-și împlinească visul: 10.000 de euro au fost suficienți

de: Alexandru Puiu
19 05. 2023

În timp ce mulți români își petrec întreaga viață în ”confortul” unei multinaționale și se bucură de predictibilitatea unui astfel de job, Bianca Mazalu Muntean a părăsit corporația după 10 ani și și-a deschis propria firmă. Nu a fost ușor, dar și-a împlinit visul de antreprenor în România.

Munca într-o multinațională este o combinație de militărie și confort psihologic. Pe de o parte, te angajezi la respectarea unui regulament strict și a unor politici cât se poate de bine definite. Pe de alta, ai mari șanse să promovezi, să-ți formezi o carieră, să crești atât în funcție, cât și în salariu. Această claritate asociată jobului entuziasmează mulți români ancorați în munca de birou. Nu de puține ori, oamenii schimbă firma la care lucrează, dar caută același ”culcuș emoțional” al corporației pentru că îl înțeleg, lucrurile sunt previzibile și, indiferent cât de mare este volumul de muncă, ești remunerat cât de cât corect.

Există însă și excepții de la regulă, iar Bianca Mazalu Muntean se numără printre ele. Nu a fost ușor, dar după un deceniu într-o poziție confortabilă la un mare operator de telefonie din România, și-a deschis propria afacere. În timp ce mulți români ar fi plecat peste mări și țări să-și rotunjească veniturile și să-și amâne la infinit împlinirea visului, ea a avut încredere în oportunitățile de pe meleaguri mioritice și în filozofia că, dacă ai un produs bun, de calitate, este doar o chestiune de timp până când va deveni popular.

Bianca Mazalu Muntean – Bdelicious în Mall

Bdelicious, o afacere 100% românească la Brașov

Am cunoscut-o pe Bianca în urmă cu 10 ani, chiar în perioada de tranziție de la multinațională la antreprenoriat. Între timp, afacerea ei a crescut frumos, tocmai se pregătește să deschidă o nouă locație, iar împreună cu soțul ei, Gabriel, au planuri mari. În continuare, dedică foarte mult timp și suflet conceptului Bdelicious, dar tot efortul se reflectă în calitatea produselor și, implicit, succesului de care se bucură în Brașov.

Playtech: Când și de ce v-ați angajat în multinațională?

Bianca: M-am angajat când aveam 22 de ani. Deși terminasem facultatea de psihologie și prinsesem un job de psiholog în sistemul de stat, nu reușeam să mă descurc cu acel salariu și m-am angajat part time într-o companie de telefonie mobilă.

Playtech: Cât ați lucrat în corporație și cum a fost experiența?

Bianca: În corporație am lucrat 10 ani și consider că a fost o școală grozavă pentru mine. Am învățat extrem de multe lucruri. Cel mai provocator, încă de la început, a fost să urc pe diferite poziții și departamente. Recomand experiența unei multinaționale oricărui tânăr la început de drum, pentru că te ordonează, te disciplinează și poate te ambiționează (cum a fost cazul meu)

Playtech: De ce ați plecat din companie, în ce an?

Bianca: Am plecat din companie în anul 2013, pentru că mă simțeam captivă într-o cușcă de aur. Jobul venea cu multe beneficii însă și stresul era pe măsură. Simțeam că nu mai vreau să “cresc” acolo.

Bianca Mazalu Muntean – Bdelicious în Stupini, Brașov

Playtech: Cât de greu a fost să vă îndepliniți visul pe meleaguri mioritice?

Bianca: Încă de la început a fost greu, pentru că nu am avut un buget prea grozav pentru a începe o afacere. Aveam 9800 euro și un garaj. Acolo am făcut primul laborator de cofetărie, și, din același buget, prima cofetărie. Astăzi, după aproape 10 ani de antreprenoriat Bdelicious are o cifra de afaceri de 300000 euro/an.

Nu știam prea multe lucruri nici despre legislație, nici despre chestii contabile. Singurul lucru sigur era că îmi doream să fac prăjituri și torturi cât mai bune care să fie apreciate de cât mai mulți prieteni și clienți. Eforturile mele de a face ceva bun au fost răsplătite de clienți, aceștia fiind tot mai mulți în fiecare an. Astfel, am deschis și un punct de vânzare în Coresi Shopping Resort. Garajul a devenit mic și ne-am mutat în centrul Cartierului Stupini, unde, pe lângă laborator, am deschis încă o cofetărie. După 4 ani, soțul meu, a decis și el să părăsească multinaționala și am continuat acest urcuș împreună. Astăzi, ne pregătim să deschidem a treia locație Bdelicious, chiar săptămâna viitoare. Suntem fericiți că ne întoarcem în Centrul istoric al Brașovului cu produsele noastre de cofetărie, înghețată artizanală și cafea de specialitate, atent aleasă.

Playtech: După acești ani de birocrație autohtonă, ați mai recomanda și altor români să-și deschidă o afacere?

Bianca: Nimic nu este ușor, însă cu muncă și perseverență, cu siguranță apare și succesul. Noi am dedicat tot timpul nostru acestei afaceri și încă avem perioade când muncim 12 ore pe zi, 7 zile pe săptămâna.

Bianca și Gabriel, proprietarii Bdelicious