Dodecaedrele romane, un mister arheologic fascinant. Ce erau obiectele cu forme ciudate, la ce erau folosite în antichitate, de fapt
Dodecaedrele romane sunt obiecte cu forme bizare, cu 12 feţe egale, descoperite în ultimele trei secole. Dodecaedrele romane reprezintă un mister de nepătruns pentru arheologi.
Aceste obiecte ciudate au fost găsite în morminte, lângă câmpuri de bătălie, printre comori şi pe fundul râurilor. Cu toate astea, oamenii de știință încă nu găsesc răspunsul la întrebuințarea acestora. Dodecaedrul roman datează din secolul al II-lea sau al III-lea d.Hr. și are, de obicei, dimensiuni de la 4 la 11 centimetri. Până în prezent s-au descoperit sute de astfel de artefacte în Marea Britanie, Germania, Franța, Luxemburg, Elveția, Austria și Ungaria.
Oamenii de știință încă nu au descoperit la ce erau folosite, de fapt, dodecaedrele romane
Dodecaedrele romane reprezintă un puzzle, întrucât peste o sută de astfel de artefacte au fost găsite în toată Europa în ultimele secole, fiecare dintre ele fiind turnate meticulos în aceste poliedre perfecte cu 12 fețe. Fiecare față a dodecaedrelor de bronz are o gaură mică în centru, deși nicio gaură nu are aceeași dimensiune cu alta. De aici, se poate deduce că aceste figurine ar trebuie să fi fost importante, cel puțin pentru unii romani bogați, deoarece multe au fost găsite printre tezaurele de monede.
Majoritatea obiectelor sunt realizate din bronz, dar unele sunt din piatră și nu au găuri sau butoane. Dodecaedrele sunt adesea de mărimea unui pumn, dar pot varia în înălțime de la aproximativ 4 până la 11 centimetri. Dimensiunea găurilor variază, de asemenea, de la 6 la 40 de milimetri. Două găuri opuse sunt de obicei de dimensiuni diferite.
Oamenii de știință nu au descoperit niciodată cu adevărat la ce erau folosite aceste obiecte antice, însă există teorii cum că micile obiecte misterioase ar fi fost folosite ca telemetru sau măsurători de unghi, sau poate că romanii le-au folosit pentru predicții astronomice.
Pe de altă parte, arheologii de la Agenția de Patrimoniu din Flandra au o explicație un pic mai ezoterică de atât: „Există tot mai multe dovezi că dodecaedrele ar putea să nu fi fost obiecte practice, cum ar fi instrumente de măsură”, spun aceștia. „Specimenele cunoscute sunt prea diferite în dimensiuni și detalii pentru asta”. „Semnificația lor ar trebui, probabil, căutată în sfera magico-religioasă. Acest lucru poate explica de ce un număr semnificativ de dodecaedre este legat de înmormântări”, s-a menționat, de asemenea.
Guido Creemers, curator la Muzeul Galo-Roman din Tongeren, Belgia, și colegii săi de la Muzeul Galo-Roman au declarat: „Au existat mai multe ipoteze: un fel de calendar, un instrument de măsurare a terenului, un sceptru etc., dar niciuna dintre ele nu este satisfăcătoare. Credem mai degrabă că are ceva de-a face cu activități neoficiale precum vrăjitoria, ghicirea și așa mai departe”, citează LiveScience.
Iată alte întrebuințări pe care, probabil, le-ar fi avut dodecaedrele romane, conform specialiștilor:
- un tip specific de zaruri pentru un joc
- un obiect magic, posibil din religia celtic
- o jucărie pentru copii
- o greutate pentru plasele de pescuit
- capul unui sceptru de căpetenie
- un fel de instrument muzical
- un instrument de estimare a distanțelor și de supraveghere a terenurilor, în special în scopuri militare
- un instrument pentru a estima dimensiunea și distanța față de obiectele de pe câmpul de luptă în beneficiul artileriei
- un dispozitiv pentru detectarea monedelor
- un calendar pentru determinarea echinocțiilor de primăvară și de toamnă și/sau a datei optime pentru semănatul grâului
- un suport pentru lumânări
- un conector pentru stâlpi din metal sau lemn
- un instrument de tricotat special pentru mănuși
- un manometru pentru calibrarea conductelor de apă
- un dispozitiv astrologic folosit pentru ghicire
În concluzie, cu toate că există numeroase întrebări fără răspuns în ceea ce privește aceste obiecte ciudate, ceva este sigur, și anume că dodecaedrele romane erau extrem de prețuite de posesorii lor. Ele au fost aflate adeseori în tezaure, împreună cu alte comori, monede și bijuterii prețioase. Rămâne de văzut dacă arheologii și specialiștii vor descifra misterul străvechi al acestor obiecte bizare și la ce le foloseau, de fapt, oamenii în trecut.