26 ian. 2023 | 14:44

Artefactele istorice, o sursă infinită de semne de întrebare: oamenii de știință nu găsesc o explicație logică pentru aceste curiozități

ACTUALITATE
Artefactele istorice, o sursă infinită de semne de întrebare: oamenii de știință nu găsesc o explicație logică pentru aceste curiozități

Istoria noastră are multe mii de ani în spate, iar întocmai din cauza acestui lucru, se poate spune că există o sumedenie de mistere pe care oamenii de știință încă nu de-au deslușit până acum.

Ce-i drept, acest lucru are șanse reale să schimbe, în viitor, însă momentan încă ne lovim de „necunoscutul” anumitor artefacte ale căror origini ne pun imaginația la lucru chiar și în ziua de astăzi.

În acest articol vom vorbi despre o parte dintre cele mai mari mistere istorice, și nu numai.

Capul de la Tecaxic-Calixtlahuaca

Capul Tecaxic-Calixtlahuaca este făcut din teracotă și, cel mai probabil, la un moment dat, a făcut parte dintr-o statuie mult mai mare. A fost descoperit la 65 de kilometri nord-vest de capitala Mexicului, în Valea Toluca.

Întrucât stilul este foarte apropiat cu cel praticat de romani, se bănuiește că aceștia ar fi putut aduce, la un moment dat, arta în America Centrală, traversând oceanul. Firește, acest lucru nu este, din păcate, verificabil.

cap-statuie-mexic

Capul de la Tecaxic-Calixtlahuaca

Bateria de la Bagdad

Despre această bateria am mai vorbit, la un moment dat, în acest articol. A fost găsit în anul 1930, însă la ce a fost utilizat acest „borcan”, încă nu se știe cu siguranță, deși se bănuiește.

Construcția a fost analizată și s-a concluzionat că este vorba despre o baterie ce poate produce un curent electric de 1 volt.

Experții se declară, în continuare, contrariați de modul în care o astfel de creație tehnologică a fost uitată și nu se explică nici de ce astfel de artefacte istorice nu au mai fost găsite în regiune sau oriunde altundeva.

bateria-bagdad

Bateria de la Bagdad

Ciocanul din Texas

În anii 1930, un obiect ciudat apărea în localitatea London, din Texas, dar avea să devină popular abia 30 de ani mai târziu.

Acest „ciocan”, ale cărui origini rămân necunoscute, se pare că a fost găsit în interiorul unei roci din perioada ordoviciană (400 de milioane de ani), însă ciocanul este, totuși, o invenție mult mai nouă de atât, de unde și misterul.

ciocan-londonez-texas

Ciocanul „londonez” din Texas

Moneda norvegiană din Maine

Moneda Goddard, cunoscută și sub numele de „Moneda din Maine” este, la rândul său, un artefact ce nu își are explicație.

Se pare că este de origine norvegiană, însă a fost găsită în statul american Maine, ceea ce nu explică prea multe, din punct de vedere istoric.

O variantă plauzibilă ar fi faptul că, imediat după colonizare, cineva ar fi putut să aducă o astfel de monedă aici, care se afla de generații întregi în familia sa. Evident, aceasta este doar o ipoteză, neputând fi probată arheologic.

moneda-norvegiana-maine

Moneda norvegiană din Maine

Pietrele rotunde din Costa Rica

În Costa Rica, există o serie formațiuni de piatră perfect rotunde, de ai putea să juri că-s făcute de mâna omului. Totuși, oamenii de știință nu cunosc originea acestora nici în ziua de astăzi.

pietre-rotunde-costa-rica

Pietrele rotunde din Costa Rica

Figurinele incașe din aur

Aceste figurine din aur seamănă, mai degrabă, cu niște mașinării de zbor decât cu orice altceva. Cu toate astea, având în vedere că originea lor este incașă, teoria nu poate sta prea bine în picioare, în acest condiții. Așadar, și acestea rămân un mister.

figurine-incase-aparate-zbor-aur

Figurinele incașe din aur

Dodecahedronul din perioada romană

Un dodecahedron roman este un obiect care poate fi construit din piatră sau din bronz și are 12 fețe pentagonale, cu câte o gaură în mijloc.

Aceste structuri bizare datează, cel mai devreme, din secolul al doilea și au fost descoperite în mai multe zone: Italia, Ungaria, Țara Galilor, dar și Franța sau Germania. Utilitatea lor exactă nu este știută.

artefact-roman

Dodecahedronul din perioada romană

Mecanismul Antikythera

Mecanismul Antikythera este, se pare, unul dintre cele mai vechi mecanisme de calcul din lume.

De fapt, se bănuiește că ar fi primul calculator analog din istoria omenirii. După ce au studiat decenii întregi mecanismul, istoricii au tras concluzia că acesta ar fi fost folosit pentru a studia poziția Soarelui și a Lunii, dar și a planetelor de pe cer.

Evident, nici de data aceasta nu se poate vorbi despre vreo certitudini, ci despre o presupunere.

mecanism-timp-mister

Mecanismul Antikythera

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele