Dispare cafeaua, așa cum o știm de zeci de ani: va fi înlocuită, e oficial, totul pleacă de la schimbările climatice

de: Mădălina Bahrim
13 04. 2023

Schimbările climatice vor afecta din ce în ce mai multe aspecte ale vieții noastre de zi cu zi, fie că vrem să credem în ele, fie că nu. Cert este că și cei mai sceptici oameni vor începe să simtă pe pielea lor, în curând, efectele dăunătoare ale omului asupra mediului înconjurător, care este tot mai perturbat și dă semne clare de dezechilibru.

Ceea ce vom observa cu toții, în curând, va fi legat de cafea. Miliarde de oameni din întreaga lume nu-și văd ziua începând fără una sau chiar mai multe căni de cafea, iar cea mai cultivată și comercializată specie la nivel global este Arabica.

Din păcate, această specie de boabe de cafea este sensibilă la schimbările climatice și mai ales la căldură, care atrage dăunători și din cauza căreia culturile sunt afectate.

Fermierul Martin Kinyua, membru al Cooperativei Fermierilor Mutira din Kirinyaga, din Kenya, dezvăluie că în ultima vreme culturile sale de Arabica nu mai satisfac cererea de pe piață, pentru că sunt afectate de ceea ce se întâmplă cu clima.

Toată cafeaua din lume, într-un mare pericol

Tocmai de aceea, omul a încetat să mai cultive această specie, după cum dezvăluie un interviu BBC, iar omenirea se va îndrepta către o altă specie.

„Industria își pune acum speranțe într-o altă specie de cafea pentru a susține producția – liberica. Originară din Africa de Vest și Centrală, cultivarea comercială este centrată în Filipine și reprezintă în prezent doar 2% din recolta globală de boabe de cafea”, conform sursei citate.

Se pare că această nouă specie ar fi de viitor datorită faptului că e mult mai rezistentă la schimbările climatice decât s-a dovedit a fi Arabica.

„Avem nevoie de specii suplimentare de cafea care să poată crește în condiții modificate”, spune un specialist. „Și ceea ce vedem este că acestă cafea liberică este mai rezistentă la climă decât Arabica”.