Dispar banii românilor de pe card, instant: greșeala care l-a lăsat fără câteva mii de lei, de sărbători

de: Alexandru Puiu
02 01. 2023

În timp ce mulți români au sperat să-și petreacă sărbătorile în pace și liniște, alții, amatori de îmbogățire rapidă pe internet, au pierdut sume generoase de bani. Deși au existat mai multe avertismente oficiale pe subiect, le-au dispărut instant banii românilor din conturi.

Aproape în fiecare săptămână, specialiștii DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică) publică noi avertismente referitoare la tentativele online de fraudă care se înmulțesc pe zi ce trece și de la an la an. Perioada sărbătorilor a reprezentat și ea o oportunitate pentru ca oamenii să piardă bani în timp ce sperau să și-i înmulțească.

Cum ajungi să pierzi câteva mii de lei din conturi, în România

Cazul unui bărbat din Alba a fost detaliat de Știrile ProTV, dar situația este una mult mai comună decât ai crede, având în vedere reclamele din online și de pe Facebook cu promisiuni de câștig rapid. Persoana cu pricina a fost păcălită inițial de un banner prin care i se spunea că poate să facă bani din vizualizări ale unor postări pe rețele de socializare. Nu a durat mult până când a bărbatul a fost redirecționat și pus în legătură cu un așa numit broker la ”o bursă coreeană de criptomonede”. I s-a promis un profit de 24.000 de lei în două ore, cu condiția unei investiții de 200 de lei.

Bărbatul a dat banii, iar escrocul de la capătul firului i-a cerut ulterior și mai mulți bani, sub pretextul că este licențiat și totul se desfășoară în siguranță deplină. ”Mi se cerea 204 roni, pe când trebuia să primeşti banii ţi se cereau alţi bani, o sumă tripla ca la început, în concept de comision de bancă, de tranzacție swift şi într-un final să ajungi să plăteşti peste 1500 de roni, la care nu o să ajungi să vezi niciun ban niciodată”, a povestit bărbatul.

Ulterior, victima a făcut reclamație la poliție, dar având în vedere faptul că banii au fost trimiși peste graniță, cu acordul păcălitului, este foarte improbabil să mai recupereze vreodată ceva. Conform DNSC, în primele zece luni din 2022, au fost înregistrate peste 750 de fraude online, dar multe dintre ele nu se raportează niciodată, pentru că oamenii își dau seama că au greșit, că a fost vina lor că s-au lăsat păcăliți și nu mai merg la autorități.

„În perioada sărbătorilor aceste tipuri de atacuri de tip tentativă de fraudă cresc de obicei de două sau chiar de trei ori. Neavând acest scut al vigilenței online, o rutină de securitate cibernetică, acţionând în grabă nu suntem atenți la linkurile primite din surse necunoscute”, a explicat Mihai Rotariu, manager de comunicare DNSC.