Dispar banii cash, țara care renunță la bancomate: schimbarea care pare să fie inevitabilă
Tranziția de la cash la plăți efectuate cu cardul reprezintă un trend mai vechi la nivel global, dar unul care s-a accelerat odată cu pandemia începută în 2020. Tot de atunci, mai ales în privința acestui subiect, se pare că lucrurile nu mai revin la realitatea anterioară.
Mai mult decât atât, băncile deja s-au acomodat cu ideea că numerarul este pe cale de dispariție în mentalul colectiv. Din acest motiv au început să desființeze bancomatele, reducându-le numărul într-un ritm accelerat.
Nicăieri nu este mai evident acest fenomen decât în Australia, unde numărul australienilor care plătesc achizițiile cu cash, din 2019 și până în prezent, s-a redus la jumătate. Ca referință, în 2022, doar 13% dintre tranzacțiile financiare au mai implicat numerar. Scăderea prezenței bancomatelor joacă și ea un rol în această realitate.
Carduri de credit și de debit pentru orice tip de tranzacții, în loc de cash
„Australienii continuă trendul, renunțând la utilizarea numerarului pentru tranzacțiile de zi cu zi”, se arată într-un comunicat al Reserve Bank of Australia, citat de News.com.au. „Din momentul în care raportul a fost realizat pentru prima dată, în 2007, ponderea plăților efectuate cu numerar a scăzut cu fiecare sondaj ulterior”, au adăugat oficialii instituției bancare.
„Numerarul a reprezentat aproximativ 70% din plăți în 2007 și doar 13% în 2022. De asemenea, a fost folosit frecvent la achiziții personale cu valoare mică. Cu toate acestea, plățile cu cardul au depășit acum utilizarea numerarului chiar și pentru aceste achiziții mici”, se arată în concluziile analizei RBA referitoare la tendințele consumatorilor din 2022.
Încercând să identifice totuși niște reguli în piață, concluzia este că vârstnicii peste 65 de ani sunt singurii care mai ”trăgeau” de numerar din portofel, dar acum și în cazul lor, peste 66% dintre tranzacții sunt cu cardul.
”Comparativ cu 2019, ponderea tranzacțiilor efectuate cu carduri a crescut cel mai mult la cei cu vârsta de 40 de ani și peste. Au existat puține schimbări la cei sub 40 de ani, reducând diferența dintre cei mai tineri și cei mai în vârstă. Creșterea utilizării cardurilor de către consumatorii în vârstă a fost mai puternică în tranzacțiile de valoare mică”, au concluzionat experții bancari.