Devii mai corupt dacă ajungi la putere sau sunt cei corupți mai predispuși să caute puterea? Ce spun studiile de specialitate, cercetătorii

de: Ozana Mazilu
01 09. 2023

De la directori executivi la președinți din SUA, cercetările arată că indivizii cu trăsături narcisiste și psihopatice au mai multe șanse să dețină o poziție de putere.

Dacă puterea corupe o persoană – sau dacă o persoană coruptă este mai predispusă să urmeze o poziție de putere – a fost mult timp o întrebare în rândul comunității științifice.

Să luăm, de exemplu, experimentul din închisoarea Stanford din 1971, un studiu inerent defectuos care a fost oprit după șase zile de la abuzul distribuit de un grup de studenți desemnați aleatoriu să servească drept gardieni față de un alt grup de colegi.

În mod similar, Lord Acton, un renumit istoric și politician englez din secolul al XIX-lea, a declarat: „Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe absolut”. Poate, totuși, perspectiva lui Acton este prea absolută. Rareori știința relațiilor sociale este atât de alb-negru pe cât ne-ar face să credem această afirmație. Mai simplu spus, nu este atât de simplu.

Liderii corupți se nasc ca atare sau societatea îi face așa? Este adevărat că oamenii cu anumite trăsături de personalitate, precum psihopatia sau narcisismul, sunt mai predispuși să caute poziții de putere. Este, de asemenea, adevărat, pe de altă parte, că puterea poate scoate la iveală astfel de trăsături de personalitate subiacente.

„Nu doar personalitatea și nu doar puterea îi corupe pe oameni, ci poate o combinație a ambelor”, a scris cercetătorul Iris Kranefeld într-un studiu din 2023, în Personality and Individual Differences.

Ce tipuri de personalitate au mai multe șanse să caute puterea și, odată atinsă, puterea schimbă comportamentul unei persoane? Cercetarea este împărțită.

Puterea influențează oamenii, dar nu instigă neapărat la corupție

Puterea nu îi corupe pe toți în mod egal. Așa cum a scris Parul Verma pentru Asociația Americană de Filosofie, „puterea amplifică și expune predispozițiile cognitive și comportamentale care există deja în tine. Ea doar dezvăluie tendințele tale înnăscute, dar nu corupe”.

De asemenea, psihologul clinician american Dr. Ramani Durvsalu, profesor la Universitatea de Stat din California din Los Angeles, a declarat pentru IFLScience că, deși oamenii pot fi influențați de putere, există și alți factori în joc pentru a determina dacă vor fi corupți.

„Puterea influențează oamenii – la fel ca orice stimul social – dar nu scoate întotdeauna la iveală ce este mai rău în oameni. Există trăsături, cum ar fi amabilitatea sau conștiința, care ar fi o protecție împotriva coruptibilității pe care o poate aduce puterea”, a spus dr. Durvsalu pentru IFLScience.

„Cu toate acestea, se poate argumenta, de asemenea, că o persoană cu aceste trăsături se poate simți oarecum inconfortabil cu prea multă putere”.

Puterea este capacitatea generală a cuiva de a-i influența pe ceilalți, fie prin control direct, fie prin alte mijloace. Narcisismul și psihopatia sunt trăsături omniprezente observate în rândul liderilor globali, de la președinți până la directori generali. Într-adevăr, numărul persoanelor cu trăsături de personalitate narcisistă în consiliile de conducere ale corporațiilor este de aproape trei ori mai mare decât populația generală.

Narcisismul este o trăsătură de personalitate care se caracterizează printr-un sentiment foarte bun de sine, sentimente de superioritate, îndreptățire și dorință de admirație. Cercetările au arătat o probabilitate mare ca narcisiștii să apară ca lideri, iar trăsătura merge adesea mână în mână cu liderii politici, directorii executivi și alte persoane cu statut înalt.

Oamenii narcisiști au mai multe șanse să „căute puterea și conducerea și să se angajeze într-un comportament mai problematic în timp ce ocupă aceste poziții”, a explicat dr. Durvsalu. Asta pentru că liderii narcisiști își propun să beneficieze ei înșiși de unele beneficii care vin odată cu funcția.

Dar ce se întâmplă cu narcisismul care face pe cineva mai apt să caute o poziție de putere? În primul rând, cei cu tendințe narcisiste tind să fie prea încrezători, ceea ce înseamnă că pot fi predispuși la erori, deoarece cred că sunt speciali și unici, au dreptul la rezultate mai pozitive și sunt mai inteligenți sau mai atractivi. Un studiu din 2016 care a explorat legătura dintre narcisism și exces de încredere a constatat că un narcisist la putere duce la un „exces de încredere deosebit de ridicată”.

În medie, bărbații tind să fie mai narcisiști decât femeile, ceea ce ar putea explica de ce nu a existat niciodată o femeie președinte din SUA și de ce Harvard Business View raportează că 95% dintre directori executivi sunt bărbați.

Cercetările au arătat că narcisiştii grandioși ajung adesea în poziţii de putere, chiar dacă există puţine dovezi între narcisism şi performanţă mai bună. De exemplu, un studiu din 2022 a constatat că războaiele din SUA au durat mai mult sub președinții cu tendințe narcisiste mai mari. Dintre cei 19 președinți între 1897 și 2009, cei cu scoruri narcisiste mai mari au petrecut în medie 613 zile în război, comparativ cu cei cu scoruri mai mici de 136 de zile. În plus, cei mai narcisiști președinți au avut șase ori mai multe șanse să inițieze o dispută internațională decât un președinte cu niveluri medii de narcisism.

Psihopații au trăsături de personalitate asociate adesea cu puterea

Așa cum cei cu trăsături de personalitate narcisiste tind să aibă un sentiment grandios de sine, oamenii cu tendințe psihopatice prezintă adesea trăsături de personalitate asociate cu puterea, cum ar fi carisma, persuasivitatea și creativitatea, a remarcat Simon Croom, profesor de management la Universitatea de la San Diego School of Business, într-un articol pentru Fortune.

„De asemenea, cultura noastră glorifică și răsplătește liderii de succes care s-ar putea afla undeva în spectrul psihopatiei sau care, dacă nu chiar psihopați, prezintă totuși trăsături pe care indivizii psihopați le au frecvent. Problema, desigur, este că, în timp ce psihopații pot avea multă carismă și creativitate, le pot și lipsi, așa cum am menționat deja, calități importante din punct de vedere social, cum ar fi empatia și moralitatea”, a scris Croom.

Conform modelului triarhic al psihopatiei, care este folosit pentru a defini tulburarea de personalitate, psihopatia constă din trei fațete: îndrăzneală, răutate și dezinhibiție. Alte trăsături includ aroganța, auto-absorbția, insensibilitatea, exploatarea și impulsivitatea. Împreună, aceste caracteristici sunt asociate cu o dorință de putere și dominație, ambele putând împinge o persoană să urmeze o poziție de putere.

În centrul puterii și corupției se află vechea zicală: natură versus hrănire

Anumite persoane care au atins un nivel de putere pot experimenta o pierdere a empatiei, pot înclina spre comportamente interesate și pot normaliza un comportament altfel lipsit de etică. Dar dacă o persoană devine coruptă, ca să spunem așa, depinde de caracterul său individual. Schimbarea pozitivă prin educație și valori morale poate ajuta o persoană să evite o astfel de înclinație spre corupție.

„O parte din asta implică anumite lucruri pe care nu le putem schimba cu adevărat, cum ar fi personalitățile noastre, acei oameni empatici umili, agreabili, care au protecție încorporată. În absența acestuia, atunci aveți nevoie de sisteme care țin puterea sub control”, a explicat dr. Durvsalu.

A cere oamenilor puternici să se auto-regleze atunci când nu au tipuri de personalitate agreabile este ca și cum ai ține vulpi într-un adăpost, a adăugat Durvsalu.

Astfel, experții recomandă evitarea corupției prin empatie, recunoștință și generozitate. Dacher Keltner, profesor de psihologie la Universitatea din California, Berkeley, scrie în Harvard Business Review că dezvoltarea unei mai mari conștiințe de sine și practicarea clemenței sunt două modalități de a nu lăsa puterea să corupă. Keltner adaugă că acțiunile de mai jos sunt puncte de plecare în menținerea sentimentului de sine atunci când se îndreaptă către poziții de putere.

Pentru a exersa empatia:

  • Pune o întrebare grozavă sau două în fiecare interacțiune și parafrazează punctele importante pe care le fac alții
  • Ascultă cu plăcere. Orientează-ți corpul și ochii spre persoana care vorbește și transmite interes și implicare vocal
  • Când cineva vine la tine cu o problemă, semnalează îngrijorarea cu expresii precum „Îmi pare rău” și „Este foarte greu”. Evită să te grăbești la judecată și la sfaturi
  • Înainte de întâlniri, acordă-ți un moment pentru a te gândi la persoana cu care vei fi și ce se întâmplă în viața ei.

Pentru a exersa recunoștința:

  • Fă din mulțumirea atentă o parte a modului în care comunici cu ceilalți.
  • Trimite colegilor e-mailuri specifice și la timp sau note de apreciere pentru lucrările bine făcute
  • Recunoaște în mod public valoarea pe care fiecare persoană o are în echipa ta, inclusiv personalului de asistență.
  • Folosește tipul potrivit de atingere – bătăi pe spate, strângere de mână – pentru a sărbători succesele.

Pentru a practica generozitatea:

  • Caută oportunități de a petrece puțin timp individual cu oamenii pe care îi conduci
  • Deleagă câteva responsabilități importante cuiva
  • Laudă cu generozitate
  • Împărtășește lumina reflectoarelor. Acordă credit tuturor celor care contribuie la succesul echipei și al organizației tale.