08 iul. 2017 | 11:00

Ce e în mintea unui psihopat

ȘTIINȚĂ
Ce e în mintea unui psihopat

Psihopații sunt șarmanți și carismatici, dar au un comportament imoral care cu greu poate fi înțeles de cei din jur. Cercetătorii susțin că acest lucru se datorează structurii lor neuronale diferite de cea a celorlalți oameni.

Modul diferit în care creierul lor este conectat poate fi motivul pentru care aceștia nu se gândesc la consecințele acțiunilor lor imorale, susține un nou studiu, publicat în revista Neuron.

Psihopații constituie 1% din totalul populației de pe glob și de până la 25% din totalitate prizonierilor. Cercetătorii care se ocupă cu investigarea psihopatiei definesc persoanele care se încadrează în această categorie ca fiind lipsiți de conștiință sau regrete, fiind impulsivi și lipsiți de autocontrol, cu experiențe emoționale superficiale și cu un simț grandios al valorii lor.

Deși nu toți psihopații au tendințe violente, ei se pot dovedi a fi distructivi social din mai multe puncte de vedere, prin înșelătorii, crime și minciuni, susține același studiu. Cercetare științifică despre originea și efectele psihopatiei s-a axat timp de ani de zile asupra emoțiilor, asupra ideii că psihopații sunt prădători cu sânge rece cărora le lipsește abilitatea de a avea emoții. Noul studiu se centrează asupra comportamentului acestora și asupra modului în care iau decizii.

Cercetătorii s-au folosit de un tomografia cu rezonanță magnetică pentru a înregistra activitatea neuronală a 49 de prizonieri din mai multe închisori din Wisconsin. Specialiștii au analizat cu precădere modul în care ei se raportează la consecințele unei acțiuni. Prizonierilor li s-a cerut să aleagă între două opțiuni: să primească o sumă mai mică de bani imediat sau o sumă mai mare mai târziu. Specialiștii i-au supus pe aceștia și unui alt test care le evalua nivelul psihopatiei, scrie Live Science.

Potrivit acestui studiu, cercetătorii au ajuns la concluzia că psihopații erau mai predispuși să aleagă varianta care avea un efect imediat, alegând o sumă de bani mai mică, în defavoarea unei opțiuni pe termen lung. Acest comportament este generat de modul în care creierul lor este conectat- legătura între nucleul striat și cortexul ventro-medial prefrontal era mult mai slabă decât este normal.

Acest lucru ne sugerează că psihopații au un comportament antisocial pentru că creierul lor este conectat într-un mod care îi face să supraaprecieze recompensele imediate, neglijând costurile viitoare pe care le presupun acțiunile lor. Cu cât creierele lor erau conectate mai diferit cu atât aceștia erau condamnați pentru mai multe crime.