Detaliul mai puțin știut despre Vlad Țepeș care îți va schimba părerea despre inspirația pentru Dracula. Ce mânca, de fapt

de: Gabriel Peneș
06 09. 2023

Viața și personalitatea lui Vlad Țepeș continuă să ofere surprize. Asociat contelui Dracula, vampirul însetat de sânge, odată cu romanul lui Bram Stocker, fostul domnitor al Țării Românești a ajuns un brand internațional. Dar cercetări recente făcute pe câteva scrisori din secolul al XV-lea, scrise chiar de Țepeș au dezvăluit detalii uluitoare despre acesta.

Detaliul mai puțin știut despre Vlad Țepeș

Vlad Țepeș a intrat, într-un fel, în nemurire, odată cu asocierea sa cu imaginea sângerosului conte-vampir Dracula, personajul din cartea lui Bram Stocker, apărută în 1897. Dar chiar și la aproape 550 de la moartea sa, în 1476, fostul domnitor rămâne o sursă de secrete ce abia acum par să iasă la lumină.

Cercetătorii de la Universitatea din Catania, Italia, au analizat chimic trei scrisori ale lui Vlad Țepeș, una din 1457, iar alte două din 1475 și au ajuns la concluzii uimitoare. În primă instanță, ei au descoperit că nepotul lui Mircea cel Bătrân suferea de o boală rară, numită hemolacrie, o afecțiune ce se caracterizează prin prezența sângelui în lacrimi.

Aceasta îl făcea ca, realmente, să poată plânge cu lacrimi de sânge, așa cum a și fost portretizat în unele dintre numeroasele producții cinematografice făcute după cartea lui Stocker.

Recent, aceeași echipă de cercetători a anunțat o altă descoperire spectaculoasă făcută pe baza analizei scrisorilor. Una ce ar putea schimba total imaginea despre sângerosul domnitor: Vlad Țepeș ar fi avut o dietă vegană, conform studiului publicat în ACS Analytical Chemistry.

Specialiștii au extras mii de fragmente de proteine de pe suprafața scrisorilor în cauză scrisori și au izolat în jur de 500 dintre cele care prezentau semne de degradare.

Una dintre scrisorile de la 1475 redactată de Vlad Țepeș, ce a fost analizată chimic de cercetători

Ce mânca, de fapt, cel care a fost sursa de inspirație pentru Dracula

Ulterior, ei au izolat alte 100 dintre cele mai degradate proteine, ce erau probabil și cele mai vechi. Aproximativ 16 dintre aceste molecule proteice ar fi de origine umană și cel mai probabil provin de la domnitorul Țării Românești.

Unul dintre autorii studiului, Dr. Gleb Zilberstein, a spus că absența proteinelor animale din moleculele extrase de pe scrisori arată că cel care l-a inspirat pe Bram Stoker să scrie romanul Dracula s-ar putea să fi fost vegan.

Dar această dietă se poate să fi fost una impusă nu din considerente morale, ci de condițiile meteorologice nefavorabile din acea perioadă, clima Europei fiind una „foarte rece”, iar hrana greu de procurat. Chiar și aristocrații din Europa aveau o dietă foarte proastă la acea vreme, iar consumul de carne era foarte scăzut.

„Prototipul vampirului Dracula s-ar putea să fi fost vegetarian sau vegan din cauza unei diete proaste sau a sănătății precare”, a declarat Dr. Zilberstein, pentru The Times.

De altfel, se pare că starea de sănătate a fostului domnitor nu era una strălucită, cel puțin în ultimii ani ai vieții. Două dintre proteinele găsite de cercetători pe scrisori au indicat o tulburare respiratorie genetică ce a dus la afecțiuni ale plămânilor și infecții ale sinusurilor.

De asemenea, ei au găsit peptide aparținând proteinelor asociate cu procese inflamatorii. Puse laolaltă, acestea au sugerat probleme ale pielii și ale sistemului respirator.

Cu toate că multe persoane din perioada medievală au atins aceste documente, cele mai importante dintre proteinele vechi analizate „ar trebui să fie asociate cu prințul Vlad Țepeș, care a scris și a semnat aceste scrisori”, au mai precizat autorii studiului. oamenii de știință.

Vlad Drăculea, cunoscut mai ales ca Vlad Țepeș, a fost una dintre figurile marcante din istoria Europei. El a condus Țara Românească în mai multe rânduri, 1448, 1456-1462 și 1476, anul morții sale.

Realizările sale ca domnitor au devenit aproape mitice, mai ales pedepsele crude, sângeroase, pe care le aplica inamicilor, dintre care, firește, se detașează trasul în țeapă ce i-a adus și porecla transformată, ulterior, în nume.

Numărul exact al victimelor sale este necunoscut, dar estimările le situează la peste 80.000, dintre care circa 20.000 și-au găsit sfârșitul fiind trase în țeapă. Cu toate acestea, noile descoperiri arată că, în ciuda renumelor său, Țepeș mânca, cel mai probabil, mai mult fructe și legume, în loc de fripturi „în sânge”.