Povestea primului Dracula de la Hollywood, un român: Bela Lugoși și-a luat numele din Lugoj

ENTERTAINMENT
Povestea primului Dracula de la Hollywood, un român: Bela Lugoși și-a luat numele din Lugoj
22 iun. 2022 | 17:43

Bela Lugoși este cel care a interpretat primul Dracula de la Hollywood. Află cum a ajuns românul să joace rolul celui mai cunoscut personaj ”istoric” din România.

În Statele Unite, atunci când menționezi numele lui Bela Lugoși, americanii se vor gândi la Transilvania și contele Dracula care dormea în sicriu și nu putea sta la lumina zilei. Bram Stoker nici nu intuia probabil cât de departe va ajunge această poveste provenită din castelele medievale pline de mister.

Cunoscutul romancier nici măcar nu a ajuns vreodată în această parte a Europei, unde are loc acțiunea romanului, dar s-a dedicat studiului intensiv de-a lungul a șapte ani pentru a cerceta folclorul european și a legendelor cu vampiri.

bela lugoși

Chiar daca era cel mai potrivit acestui rol, Universal Pictures nu optează pentru actorul roman

Bela se naște la sfârșitul secolului al XIX-lea, în data de 20 octombrie 1882, într-o familie înstărită, în Lugoj. Cu toate că familia acestuia își permitea să îl trimită la studii, firea rebelă a acestuia îl aduce pe un cu totul alt drum. La doar 12 ani, acesta renunță la școală, pleacă din casa părintească și decide să muncească pe cont propriu.

Acesta dă mai multe probe și reușește să ajungă pe scena teatrului local, jucând chiar și în operete sau piesele lui Shakespeare. Ucenicia sa asiduă îl ajută ca până în 1910 să ajungă un actor suficient de cunoscut pe scena Teatrului Național din Szeged.

Următorul an vine cu un nou succes, fiind remarcat cu rapiditate de teatrele din Budapesta, fiind invitat să joace în mai multe roluri ale scenelor capitalei Ungariei. Acesta devine membru al Teatrului Național unde joacă numeroase roluri în diferite piese.

bela lugoși

Bela Lugosi ajunge sa joace acest rol in 261 de spectacole

Bela se căsătorește pentru prima dată la 25 iunie 1917 cu Ilona Szmik, fiica unui avocat celebru din Budapesta. În Primul Război Mondial este mobilizat în armată pe frontul rusesc ca infanterist. Ajunge să fie rănit în luptă și este avansat la gradul de locotenent, iar la întoarcere este decorat pentru vitejie. Bela divorțează și petrece o scurtă perioadă în Viena.

După ce se mută în Berlin, în mintea sa, ideea de a-și încerca norocul peste ocean ia amploare, astfel că se îmbarcă din poziția membru al echipajului pe o navă comercială și ajunge în New Orleans, Louisiana în decembrie 1920, iar în martie 1921, în New York, în fața ofițerului de emigrări.

Bela Lugoși a fost românul care a dat viață personajului Dracula

Cu toate că limba engleză nu era punctul său forte, acesta are noroc cu comunitatea emigranților maghiari care pun bazele unui teatru al celor din această etnie, jucând prima piesă în limba engleză pe Broadway în 1922, „Red Puppy”.

În 1928 optează definitiv pentru a deveni cetățean american, iar în data de 26 iunie 1931, acesta primește acest statut prin naturalizare. Cu un an în urmă, Lugoși este abordat pentru a juca într-o producție de teatru de pe Broadway în rolul lui „Dracula”.

bela lugoși

Rolul lui Dracula ii aduce romanului notorietatea pe scena

Cu toate că la o primă vedere părea o piesă obișnuită, rolul acesta i-a adus românului notorietatea la nivel mondial, ulterior pe peliculă. Această piesă a fost o adaptare după romanul lui Stoker din anul 1897, iar producția cunoaște un real succes, fiind jucată în 261 de spectacole.

Actorul ajunge să se stabilească definitiv în California și îi intrigă pe coloșii din industria filmului și văd o adevărată carieră în fața celui care este cunoscut deja ca și contele Dracula. Astfel, casa Fox Film îi oferă acestuia un rol în filmul mut „The Veiled Woman” și mai apare în producția „Prisoners”, ambele din 1929.

Fără a mai primi alte contracte, revine pe scena teatrului în rolul lui Dracula, efectuând un turneu pe coasta de Vest. Cu toate că este foarte cunoscut datorită rolului său, Universal Pictures nu îl alege pe Bela Lugoși pentru rolul lui Dracula atunci când compania a optat pentru drepturile de a juca.

Cu toate că mai mulți actori și-au încercat norocul, niciunul nu a dat dovadă de aceeași performanță ca Bela Lugoși. Acest film urmează a mai fi refăcut, cu alți actori în rolul principal și chiar Lugoși ajunge să fie optat pentru rolul lui Dracula în alte filme.

bela lugoși

Bela Lugosi este înmormântat în celebra sa mantie

Bela Lugoși și-a luat numele în anul 1903 în amintirea orașului său natal, Lugoj. Cu toate că era asociat unui personaj malefic, în realitate, Bela era un bărbat simplu, cu mult șarm și simț al umorului. Aceste atuuri îi aduc în cale mai multe femei, iar ca mulți actori de la Hollywood, trece prin mai multe căsnicii și divorțuri.

Bela ajunge să se căsătorească de cinci ori, având patru nepoți și șase strănepoți. Acesta moare din cauza unui atac de cord în data de 16 august 1956, în apartamentul său din Los Angeles. Acesta este înmormântat în celebrul său costum cu pelerină a lui Dracula, în Cimitirul Holy Cross din Culver City, California.

Cu toate că nu a fost cerința sa să fie înmormântat în mantia sa, cei care au luat această decizie au fost fiul său Bela G. Lugoși Jr. și mama acestuia, crezând că aceasta ar fi fost dorința actorului.