Desenul animat care a făcut valuri în anii ’90, în România, poate fi revăzut pe Netflix. De ce au iubit copiii români atât de mult Fetițele Powerpuff [VIDEO]

de: Iulia Kelt
11 10. 2023

Fetițele Powerpuff este o serie de desene animate americane cu supereroi creată de animatorul Craig McCracken și produsă de Hanna-Barbera (mai târziu Cartoon Network Studios) pentru Cartoon Network și distribuită de Warner Bros.

Serialul se concentrează pe Blossom, Bubbles și Buttercup, trei fete de grădiniță cu superputeri, dar și cu un aspect fizic ieșit din comun.

Powerpuff Girls a fost un serial animat foarte apreciat chiar și la noi în țară.

Fetițele Powerpuff

Vezi și: Desenul animat din anii ’90 care te învăța despre gravitatea schimbărilor climatice. Când începea Captain Planet, nu mai vedeai țipenie pe stradă [VIDEO]

Cum „au luat naștere” Fetițele Powerpuff, de fapt

Fetele trăiesc în orașul fictiv Townsville cu tatăl și creatorul lor, un om de știință numit Profesorul Utonium, și sunt adesea chemate de primarul orașului să ajute la combaterea criminalilor din apropiere și a altor dușmani folosindu-și puterile supranaturale.

În timpul celui de-al doilea an la CalArts, în 1992, creatorul serialului, Craig McCracken, a creat un scurtmetraj intitulat Whoopass Stew” despre un trio de supereroi copii numiți Whoopass Girls, care a fost prezentat doar la festivaluri.

După schimbarea de nume în Powerpuff Girls, McCracken a trimis filmul la Cartoon Network, care a difuzat pilotul serialului în cadrul programului de animație World Premiere Toons, pentru prima dată în data de 20 februarie 1995, împreună cu episodul „Crime 101”.

Directorii executivi ai rețelei i-au dat undă verde lui McCracken pentru realizarea unui serial complet, care a debutat sub sigla Cartoon Cartoon, în data de 18 noiembrie 1998.

Powerpuff Girls a fost difuzată pe Cartoon Network timp de șase sezoane, trei ediții speciale și un film, cu ultimul episod difuzat în data de 25 martie 2005.

În total, au fost difuzate 78 de episoade, alături de două scurtmetraje, un episod special de Crăciun, filmul, un episod special de aniversare a zece ani și un episod special realizat cu tehnologie CGI.

Diversele materiale spin-off includ un anime, trei coloane sonore pe CD, o colecție video, benzi desenate, o serie de jocuri video, o reluare a seriei în 2016 și o a doua reluare planificată, precum și diverse produse cu licență de tot felul.

Serialul a fost nominalizat la șase Premii Emmy, nouă Premii Annie și un Premiu Kids’ Choice, în timpul difuzării sale.

Vezi și: Desenul animat care făcea valuri la începutul anilor ’90, în România. De ce a avut atât de mult succes Sailor Moon VIDEO

Fetițele Powerpuff

Powerpuff Girls, un desen animat atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari

Așa cum spuneam anterior, serialul gravitează în jurul aventurilor a trei fete de grădiniță cu superputeri, fiecare având o paletă diferită de puteri: Blossom (roz), Bubbles (albastru) și Buttercup (verde).

Fiecare episod prezintă o variație umoristică a temelor obișnuite din serialele despre supereroi și tokusatsu, în care fetele își folosesc puterile pentru a-și apăra orașul de infractori și monștri.

În plus, ele se confruntă cu problemele normale pe care le au copiii de vârsta lor, cum ar fi rivalitățile dintre frați, căderea dinților, igiena personală, mersul la școală, pipi în pat sau dependența de păturică.

Episoadele conțin adesea referințe ascunse la cultura pop mai veche (mai ales în episodul Meet the Beat Alls, un omagiu adus trupei Beatles).

Desenul animat încearcă întotdeauna să includă idei diferite în fiecare episod, cu mici tributuri și parodii.

Acțiunea se desfășoară în principal în orașul Townsville, SUA. Townsville este prezentat ca fiind un oraș american tipic, cu un peisaj urban format din câțiva zgârie-nori.

În recenzia sa pentru filmul The Powerpuff Girls, criticul de film Bob Longino, de la The Atlanta Journal-Constitution, a spus că „desenele emană un farmec futuristic din anii 1950, asemănător cu peisajele lui David Hockney” și că show-ul este „una dintre puținele creații americane care reprezintă atât cultura pop veselă, cât și arta de înaltă calitate”.

În cazul în care ți-am stârnit nostalgia, află că poți revedea câteva sezoane ale serialului de animație pe Netflix, chiar acum.

Vezi și: 10 desene ale copilăriei pe care să le revezi oricând