Descoperirea unor semne misterioase ale unei specii non-umane a pus pe jar lumea științifica. Se schimbă percepția despre evoluția umană
Descoperirile din peșterile de calcar din Cradle of Humankind din Africa de Sud schimbă modul în care oamenii de știință înțeleg evoluția umană. Sistemul de peșteri, aflat la aproximativ o jumătate de oră de mers cu mașina la nord-vest de Johannesburg, este locul unde au fost descoperite primele fosile ale unor rude umane necunoscute până acum.
Patrimoniul mondial UNESCO conține numeroase fosile și unelte de hominizi. Dar două descoperiri care au schimbat manualele nu ar fi avut loc fără o doză de întâmplare.
Secretele care ar putea rescrie înțelegerea noastră despre ce înseamnă să fii om
Matthew Berger, în vârstă de nouă ani, a găsit accidental Australopithecus sediba – considerat o „verigă lipsă” în istoria omenirii – în 2008, când s-a oprit să studieze o piatră de care s-a împiedicat în timp ce își urmărea câinele în apropierea peșterii Malapa, care s-a prăbușit.
Iar Homo naledi a fost adăugat la arborele genealogic în 2013, după ce exploratorii de peșteri au anunțat cercetătorii că ar putea exista ceva promițător în adâncurile periculoase ale sistemului de peșteri Rising Star.
Acum, peștera antică a dezvăluit alte câteva secrete care ar putea rescrie înțelegerea noastră despre ce înseamnă să fii om.
O echipă de exploratori a descoperit dovezi că Homo naledi și-a îngropat morții și a sculptat simboluri pe pereții peșterilor cu cel puțin 100.000 de ani înainte de oamenii moderni.
Înmormântările intenționate ale adulților și copiilor Homo naledi au fost găsite în adâncurile întinse ale sistemului de peșteri Rising Star.
Pe pereții de deasupra înmormântărilor, echipa a observat, de asemenea, simboluri gravate adânc în roca dură, prezentând cruci, simboluri asemănătoare cu hashtag-uri și alte forme geometrice.
Este pentru prima dată când astfel de comportamente semnificative au fost observate la o specie non-umană. Homo naledi avea un creier de aproximativ o treime din dimensiunea celui uman, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă Homo sapiens sunt cu adevărat excepționali pentru că au creiere atât de mari.
Separat, cercetătorii din Spania au folosit drone pentru a vedea pentru prima dată picturi rupestre preistorice greu accesibile.