Descoperirea șocantă a cercetătorilor: Plasticul a ajuns în nori, cât de mult ne afectează
Microplasticele sunt aparent inevitabile, poluând totul, de la cele mai îndepărtate părți ale planetei până la fluxul sanguin al organismelor vii, inclusiv pe noi înșine. Plasticul este cel mai mare inamic al omului.
Plasticul ne ucide, treptat, planeta
Acest lucru vine deja cu unele preocupări destul de îngrijorătoare de mediu și sănătate pe care oamenii de știință continuă să le exploreze, dar noi cercetări indică faptul că proliferarea acestor particule ar putea avea o consecință și mai gravă: schimbarea vremii definitive.
O continuare a cercetărilor recente care au detectat microplastice în nori, un nou studiu publicat în revista Environmental Science and Technology Letters a constatat că particule ar putea afecta, de asemenea, formarea norilor, cu consecințe potențial majore pentru clima noastră.
„Formarea norilor are o implicație uriașă nu doar pentru modelele noastre meteorologice locale, ci și pentru temperaturile noastre globale”, a declarat pentru The Guardian Fay Couceiro, profesor de mediu la Universitatea din Portsmouth, care nu a fost implicat în studiu.
În calitate de regulatori ai radiației solare care lovesc planeta noastră, norii răcesc și încălzesc clima (dar mai ales răcesc). Mai presus de toate, aduc ploaie, zăpadă și alte precipitații – așa că joacă un rol esențial în mediul local de pretutindeni. Norii se formează atunci când vaporii de apă devin picturi de apă. Dar pentru ca picăturile să se formeze în primul rând, vaporii trebuie să se agațe de particule minuscule, cum ar fi praful.
Avertisment îngrijorător
Cercetătorii au adunat peste douăzeci de mostre de nori de pe un vârf de munte din estul Chinei. Analiza lor a constatat că multe dintre microplastice existau în nori, dezvoltând suprafețe aspre și permițând altor materiale precum plumbul, mercurul și oxigenul să se lipească de ele. Tipurile de microplastice găsite au inclus polietilen tereftalat (PET) și polietilenă (PE), care sunt folosite în mod obișnuit în ambalajele alimentare și sticlele de apă. Majoritatea particulelor nu aveau mai mult de 0,1 milimetri lungime.
Folosind un model de computer pe care l-au dezvoltat, cercetătorii au reconstruit, de asemenea, călătoria microplasticelor, descoperind că acestea au fost ridicate de la sol prin fluxul de aer din orașe, mai degrabă decât din ocean sau munți.
Deocamdată, se pare că microplasticile apar mai mult în norii de joasă altitudine, care sunt mai denși decât cei de mare altitudine. Dincolo de asta, cercetătorii concluzionează că vor fi necesare studii suplimentare pentru a înțelege amploarea impactului pe care acest lucru îl are asupra vremii – dar este cu siguranță de rău augur.
Vezi și: Soluția neobișnuită la reciclarea plasticului: Ce legătură are cu o bacterie, conform cercetătorilor