Descoperire uimitoare despre ADHD. Câți adulți se confruntă cu această problemă
O echipă internațională de cercetători a examinat 57 de studii, cu un total de 21 de milioane de participanți și a estimat numărul de adulți care suferă de ADHD. Analiza lor arată că tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate este mai populară decât se credea.
Câți adulți au ADHD
Conform echipei internaționale de cercetători, numărul adulților care suferă probabil de ADHD este de 180 de milioane.
„Concentrarea asupra ADHD la adulți este o preocupare critică pentru sănătatea publică, deoarece lăsarea netratată poate duce la provocări sociale, fizice și mentale pe termen lung”, a spus epidemiologul Rosa Alati de la Universitatea Curtin.
Din păcate, persoanele cu ADHD sunt de trei ori mai predispuse decât populația generală să își ia la un moment dat viața. În plus, aproape o jumătate dintre adulții cu această problemă suferă de insomnie cronică.
„Mai mulți factori contribuie la faptul surprinzător că marea majoritate a adulților nu beneficiază de un tratament adecvat, inclusiv atenția limitată, accesul limitat la îngrijire specializată, provocările legate de diagnostic și variațiile în opțiunile de tratament.
ADHD este de obicei asociat cu copiii, dar poate afecta orice grupă de vârstă”, a explicat Getinet Ayano, psihiatru și epidemiolog la Universitatea Curtin.
Cel mai popular tip de ADHD la adulți
Cercetarea a arătat că la cei mai mulți dintre adulții cu ADHD, tulburarea se manifestă prin neatenție. Acest tip de ADHD este urmat de forma hiperactivă, mai bine cunoscută, și de un tip care nu prezintă mai des nici neatenție, nici hiperactivitate.
Instrumentele oficiale de diagnosticare se bazează pe hiperactivitatea la copii, motiv pentru care atât de multe persoane cu ADHD au rămas nediagnosticate, conform unuia dintre pacienți.
„Aceasta nu este o problemă minoră – faptul că nu a primit tratament pentru ADHD în copilărie este unul dintre mai mulți factori care contribuie la probabilitatea ca ADHD să persiste la vârsta adultă – după cum descriu autorii în lucrarea lor.”, a explicat pacientul.
Tratamente ce dau roade
Cercetările arată că tratamentele actuale, deși este puțin probabil să amelioreze toate simptomele, îmbunătățesc rezultatele pe termen lung pentru persoanele cu ADHD.
„Hiperactivitatea mea se manifestă mai degrabă ca anxietate internalizată decât ca ceva fizic. În plus, faptul că am ADHD neatent nu înseamnă că, de obicei, nu pot fi atent.
Dimpotrivă, motivul pentru care pot să scriu și m-am descurcat bine la școală este capacitatea mea de a mă hiperconcentra pe lucrurile care mă interesează, până la punctul de a uita că timpul există și că sunt un om care încă trebuie să mănânce și să bea.”, a spus același pacient cu ADHD.
Popularitatea ADHD nu se potrivește cu resursele de sănătate pe care le primește în comparație cu afecțiuni cu prevalență similară, după cum au subliniat Ayano și echipa sa.