Descoperire senzațională pentru istoria umanității: ce reprezintă situl arheologic Karahan Tepe
Cu o vechime de aproximativ 12.000 de ani, Göbekli Tepe este cel mai vechi sit megalitic din lume – și are un „sit soră” mai puțin cunoscut numit Karahan Tepe.
Situl preistoric Göbekli Tepe, vechi de 12.000 de ani, a fost copleșit de atenție în ultimii ani – și pe bună dreptate – dar este mai puțin cunoscut faptul că sudul Turciei găzduiește, de asemenea, un „sit soră” foarte asemănător, cunoscut sub numele de Karahan Tepe.
Situat la puțin peste 45 de kilometri est de Göbekli Tepe, Karahan Tepe a fost descoperit pentru prima dată în 1997, potrivit unei lucrări academice publicate în 2000. Deși situl arheologic încă nu a fost complet excavat, săpăturile au dezvăluit că acest complex antic a unele asemănări incredibile cu Göbekli Tepe.
Cuvântul „tepe” înseamnă deal sau vârf în limba turcă și descrie modul în care ambele aceste locuri se află în jurul munților stâncoși Tektek din Turcia, deși dealurile din jurul Karahan Tepe sunt puțin mai puțin severe, situl se află la aproximativ 700 de metri deasupra nivelului mării.
Ruinele sale se întind pe o suprafață de 325.000 de metri pătrați, care este de aproximativ trei ori mai mică decât zona de excavare Göbekli Tepe. Cu toate acestea, prezintă caracteristici similare stâlpilor, structuri speciale, obeliscuri și sculpturi de animale ornamentate.
Conform unui alt studiu, arheologii au documentat 274 de descoperiri arhitecturale de pe sit, cel puțin 266 fiind stâlpi care sunt încă în picioare. O mână de stâlpi au fost chiar decorați cu reliefuri uimitoare înfățișând șerpi și fețe umane.
Vechime impresionantă
Vârsta sa exactă nu este clară, dar este probabil să dateze aproximativ aceeași perioadă de timp cu Göbekli Tepe. De asemenea, se pare că a fost locuit doar pentru o scurtă perioadă de timp în timpul perioadei neolitice pre-ceramice.
Una dintre principalele minuni ale lui Göbekli Tepe este că a fost construit în timpul epocii neolitice la un moment dat între 9600 și 8200 î.Hr. Se crede că structuri complexe ca aceasta ar putea fi realizate numai după ce o societate a stăpânit agricultura, care a apărut cu 10.000 până la 12.000 de ani în urmă, când oamenii au început să domesticească plantele și animalele.
Cu toate acestea, epoca lui Göbekli Tepe contestă această presupunere fundamentală. Acesta sugerează că a fost construit chiar în zorii primei revoluții agricole a umanității, când așezările erau considerate a fi adunări mici și umile de oameni care abia începeau să folosească agricultura.
Fie asta, fie civilizațiile stabilite există de mai mult timp decât se credea, deși această idee este controversată și plină de credințe pseudo-arheologice.
Fiind cel mai vechi sit megalitic cunoscut din lume, Göbekli Tepe este adesea considerat o anomalie ciudată care, dintr-un motiv oarecare, apare cu mii de ani înainte ca orice altceva asemănător să apară pe Pământ.
Cu toate acestea, Karahan Tepe arată că nu este o singură descoperire și că alte descoperiri care schimbă paradigma ar putea exista.