A fost descoperit evenimentul astronomic ce a schimbat viața strămoșilor noștri pe Pământ

A fost descoperit evenimentul astronomic ce a schimbat viața strămoșilor noștri pe Pământ

Pe măsură ce oamenii de știință dezvoltă tot mai multe studii, iar tehnologia avansată le permite să analizeze mai în profunzime evenimente din trecut, pe atât de multe lucruri noi și interesante aflăm despre ce s-a întâmplat pe Pământ, în urmă cu mii de ani.

O descoperire recentă atestă faptul că, pe planeta noastră, în urmă cu 13.000 de ani, a avut loc un eveniment astronomic marcant, ce a schimbat radical evoluția vieții umane de la acea vreme.

Practic, strămoșii noștri din urmă cu 13.000 de ani s-ar fi confruntat cu efectele impactului dintre Terra și mai multe fragmente dintr-o cometă. Nimic după acel impact nu avea să mai fie la fel, spun oamenii de știință.

Impactul ar fi al doilea ca violență, după cel ce a distrus dinozaurii

Oamenii de știință susțin că impactul fragmentelor de cometă cu Terra ar fi al doilea ca nivel de violență, dupa cel care s-a soldat cu dispariția dinozaurilor, cu aproximativ 66 de milioane de ani în urmă.

Cercetătorii au identificat niveluri ridicate de platină, ceea ce atestă că s-au înregistrat temperaturi extrem de ridicate care au topit materialele geologice din zonele de impact, precum şi nanodiamante despre care cercetătorii ne spun că se pot forma în explozii şi pot exista şi în nucleul cometelor.

Acest accident de cometă a coincis de fapt cu schimbări semnificative în modul în care societățile umane s-au auto-organizat, spun cercetătorii.

Această lucrare se bazează pe cercetări anterioare care au sugerat că un impact semnificativ poate fi precedat începutul perioadei neolitice , prima parte a epocii de piatră în care au avut loc o serie de evoluții majore în civilizația umană, inclusiv în agricultură, arhitectură și instrumente de piatră.

Important de menționat este că, în această perioadă a istoriei, populaţiile din regiunile Egiptului, Irakului şi Libanului de azi înfiinţau primele aşezări umane permanente. Mai mult decât atît, dovezi ale acestor momente istorice remarcabile ar dăinui chiar și astăzi, spun cercetătorii.

„Această catastrofă cosmică majoră pare să fie imortalizată pe pilonii gigantici de piatră de la Göbekli Tepe (în Turcia), unde se află probabil primul templu din lume, ce este legat de originea civilizaţiei din sud-vestul Asiei. Oare impactul cu această cometă a însemnat începutul civilizaţiei?”, se întreabă Sweatman.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: