Descoperire senzațională a cercetătorilor: cât de avansați erau în realitate mayașii

de: Andrei Tilimpea
20 02. 2023

Întreaga amploare a modului de viață mayaș era odată imposibil de văzut.

Tehnologia laser i-a ajutat pe cercetători să descopere un sit mayaș de 1.683 de kilometri pătrați, necunoscut anterior, care oferă noi perspective uimitoare despre civilizația lor.

Cercetătorii au detectat vastul sit din bazinul carstic Mirador-Calakmul din nordul Guatemalei, utilizând tehnologia LiDAR (detecția luminii și măsurarea distanței), un sistem de cartografiere cu laser care permite ca structurile să fie detectate. Harta rezultată a arătat o zonă compusă din 964 de așezări împărțite în 417 orașe și sate mayașe interconectate.

O rețea de 177 de kilometri de trasee de piatră înălțate, sau drumuri, care lega comunitățile dezvăluie că civilizația timpurie a fost gazda unei societăți mai complexe decât se credea anterior, potrivit unei analize recente a grupărilor de arhitectură, publicată în revista Ancient Mesoamerica.

Primul sistem de autostrăzi

„Sunt primul sistem de autostrăzi din lume pe care îl avem”, a spus autorul principal al studiului Richard Hansen, profesor de antropologie la Universitatea de Stat din Idaho. „Ceea ce este uimitor la ele este că unesc toate aceste orașe împreună ca o pânză de păianjen… care formează una dintre cele mai vechi și primele societăți de stat din emisfera vestică.”

Cărările erau compuse dintr-un amestec de noroi și piatră de carieră printre mai multe straturi de ciment de calcar. Probabil că mayașii au făcut căile înalte printr-un proces similar cu cel pe care l-au folosit pentru a-și construi piramidele – prin crearea de cutii de piatră de 3 până la 4,5 metri, care apoi au fost umplute, conform datelor Hansen. Câteva dintre aceste drumuri erau late de 40 de metri, aproape jumătate din lungimea unui teren de fotbal american.

În limba maya, cuvântul pentru drum este „Sacebe” care se traduce prin „drum alb”. Deasupra drumurilor înălțate era un strat gros de tencuială albă, care ar fi contribuit la creșterea vizibilității în timpul nopții, deoarece tencuiala reflecta lumina lunii, a spus Hansen.