Descoperire fascinantă făcută de NASA: Există viață pe cea mai mare lună din sistemul solar?

de: Ozana Mazilu
11 11. 2023

Sonda spațială Juno a lui NASA a detectat săruri și compuși organici pe suprafața lui Ganymede, oferind indicii neprețuite despre istoria celei mai mari luni a lui Jupiter.

Descoperire făcută de NASA

Descoperirea, așa cum este detaliată într-un nou studiu publicat în revista Nature Astronomy, a fost făcută folosind date culese de spectrometrul de bord Jovian InfraRed Auroral Mapper (JIRAM) al sondei, în timpul unui zbor al lui Ganymede efectuat în 2021.

Vezi și: Fenomenul bizar de pe Jupiter: ce se întâmplă pe planeta din Sistemul Solar

Vezi și: Un obiect misterios s-a lovit de planeta Jupiter, iar totul a fost surprins de un astronom amator. FOTO

Fiind cea mai mare lună din întregul sistem solar, Ganimede îi interesează de mult timp pe astronomi, datorită oceanului vast ascuns sub exteriorul său înghețat, despre care se crede că conține mai multă apă decât toată suprafața Pământului, potrivit NASA.

Cea mai recentă descoperire aruncă mai multă lumină asupra compoziției oceanului misterios al lui Ganymede și, la rândul său, asupra modului în care acesta ar fi putut evolua în eonii misterioși ai trecutului sistemului nostru solar. Pentru a obține datele, Juno a trebuit să zboare până la 650 de mile deasupra lunii galileene, permițând imagini mai detaliate ale suprafeței lui Ganymede decât ceea ce este posibil în prezent cu telescoapele terestre.

Ganymede, cea mai mare lună din sistemul nostru solar

Făcând acest lucru, sonda a detectat semnăturile de clorură de sodiu hidratată și carbonat de sodiu, precum și săruri amoniate, cum ar fi clorura de amoniu și carbonatul de amoniu – plus compușii organici.

Vezi și: Oamenii de știință vor să construiască o sferă în jurul Soarelui: megastructura ar putea duce umanitatea la următorul nivel

„Prezența sărurilor de amoniu sugerează că Ganymede ar putea să fi acumulat materiale suficient de reci pentru a condensa amoniacul în timpul formării sale”, a declarat Federico Tosi, autorul principal al studiului și co-investigator al Misiunii Juno, într-o declarație despre lucrări.

„Sărurile carbonatice ar putea fi rămășițe de gheață bogată în dioxid de carbon”.

Locația acestor descoperiri pare să confirme o teorie conform căreia regiunea din apropierea ecuatorului Lunii este protejată de câmpul magnetic dominant al lui Jupiter – cea mai puternică dintre toate planetele din sistemul solar. În caz contrar, fără ecranare, astronomii cred că câmpul magnetic ar perturba formarea sărurilor și a substanțelor organice pe Ganimede.