Deosebirea dintre aurul adevărat și cel fals: cum îți dai seama dacă ești păcălit

de: Iulia Kelt
06 02. 2023

Dacă lucrezi în industria bijuteriilor, poate că știi deja să faci diferența între aur adevărat și orice înlocuitor înșelător al acestuia.

Asemănarea dintre pirită și aur o face pe cea dintâi un înlocuitor bun, atunci când vorbim despre bijuterii și ornamente mai accesibile ca preț. Problema apare, totuși, atunci când cumpărătorul este păcălit cu aceasta.

Cum faci diferența dintre pirită și aur

O primă deosebire se referă la un test simplu. Pirita nu poate fi tăiată cu un cuțit, de vreme ce aurul poate fi zgâriat un pic.

Sub presiune, aurul este maleabil, făcându-l ușor de îndoit și zdrobit fără a se rupe. Pirita, pe de altă parte, fie nu se va îndoi deloc, fie se va rupe sub presiune.

Dacă preferi să îți păstrezi metalul potențial prețios intact, pot fi efectuate teste nedistructive, dar cu ceva mai puțină precizie.

Pirita va fi mai arămie decât aurul pur. Aurul găsit în natură poate fi aliat cu argint, dându-i o nuanță mai albicioasă.

Aurul se găsește adesea în apă, iar marginile sale pot fi rotunjite de aceasta. Pirita, totuși, tinde să aibă o formă mai unghiulară. Acest test este oarecum nesigur, deoarece forma materialului va diferi foarte mult în funcție de condițiile în care se găsește.

Cristalele de pirita vor avea linii care traversează suprafața mineralului, în timp ce aurul nu.

Odată cu expunerea la mediul natural, pirita va prezenta pete pe suprafața sa, în timp ce aurul va rămâne strălucitor și nepătat, indiferent de expunerea la elemente diverse.

Mai mult, aurul este neferos, adică nu este magnetic. Cu toate acestea, pirita este magnetică. Un simplu test cu un magnet te-ar putea lămuri.

Se spune că atunci când este frecată cu un obiect abraziv, pirita poate căpăta un miros deranjant de „ouă stricate”, ceea ce nu se va întâmpla în cazul aurului.