De la GLT la VAR: Cum s-a schimbat fotbalul cu ajutorul tehnologiei [P]
Dezvoltările tehnologice din ultimele decenii au adus multe îmbunătățiri în multe domenii, iar fotbalul nu putea scăpa. Discuțiile legate de greșelile de arbitraj inerente de la meciuri s-au mai diminuat în ultimii ani datorită dezvoltărilor tehnologice. Goal Line Technology (GLT) și arbitrajul video (VAR) sunt astfel printre cele mai mari îmbunătățiri ale fotbalului din ultima perioadă.
Goal Line Technology este un sistem care alertează brigada de arbitri în momentul în care mingea pătrunde în poartă cu întreaga ei circumferință. În istorie au fost foarte multe faze care nu au putut fi deslușite pentru că reluările TV nu erau suficient de clare ori arbitrii nu au văzut, dar problema a fost rezolvată prin intermediul GLT. În general, în acest sistem se folosesc 14 camere de filmat, dotate cu senzori care alertează brigada de arbitri când mingea intră în poartă.
Sistemul a fost testat în premieră în 2011, iar FIFA l-a aprobat prin intermediul IFAB în 2012. Ulterior a fost folosit la Campionatul Mondial al Cluburilor din 2012 și apoi la Cupa Confederațiilor și următoarele ediții ale Cupei Mondiale, dar și în alte competiții majore.
Tehnologia a fost inventată de Paul Hawkins, cel care a creat sistemul Hawk-Eye, folosit de foarte mulți ani și în tenis, unde are parte de rezultate excelente și a îmbunătățit jocul.
VAR, sistemul care a revoluționat fotbalul
Sistemul de arbitraj video a îmbunătățit mult fotbalul și a diminuat din greșelile de arbitraj care apăreau. Prin intermediul acestui sistem, brigada de patru arbitri de pe teren (1 central, 2 tușieri și 1 rezervă) este completată de oficialii din camera VAR, care urmăresc imaginile pe mai multe ecrane. Ei comunică în timp real cu arbitrul și la fazele litigioase îl pot anunța că a greșit. Acesta poate lua o decizie strict pe ce i se transmite din cabina VAR ori poate veni la marginea terenului pentru a urmări reluările.
Sistemul a fost creat sub supravegherea Federației de Fotbal din Olanda la începutul anilor 2010. Apoi a fost testat în sezonul 2012/2013 din Eredivisie, iar părerea generală a fost bună. După câțiva ani de discuții, VAR a început să fie folosit la scară largă în fotbalul mondial. IFAB l-a aprobat în 2018, iar din sezonul 2019/2020 a început să fie folosit în Premier League. În Champions League și-a făcut debutul în 2019, iar din acest sezon este folosit și la partidele din prima ligă din România.
Offside-ul semiautomat a fost introdus în 2022
Din 2022, de la Supercupa Europei dintre Real Madrid și Eintracht Frankfurt, a fost introdus și sistemul de offside semi-automat. Tehnologia a fost folosită și la Cupa Mondială din 2022. S-a ajuns la această soluție din dorința de a accelera deciziile arbitrilor. Astfel, s-a implementat o tehnologie cu mai multe camere care pot urmări mai ușor membrele jucătorilor și stabilesc mai precis momentul pasei.
Se folosesc între 10 și 12 camere care detectează 29 de puncte de pe corpul jucătorului de 50 de ori pe secundă, iar un software analizează datele în timp real și calculează momentul pasei și poziția jucătorilor. Informațiile obținute pot fi transformate ulterior în imagini 3D pe baza cărora se iau deciziile. Și feedback-ul acestui sistem a fost pozitiv, astfel că este de așteptat ca în anii următori să fie implementat la scara largă în fotbalul mondial.
Jucătorii sunt monitorizați mult mai precis
Dincolo de aceste dezvoltări tehnologice, s-au făcut progrese și în procesul de pregătire. Spre exemplu, jucătorii pot fi monitorizați mult mai bine cu un sistem precum Catapult. Fiecare jucător poartă pe sub tricou un astfel de sistem care măsoară kilometri alergați, bătăile inimii, viteza maximă și multe altele. Datele sunt transmise în timp real către staff-ul tehnic, care poate lua o decizie.
De asemenea, prin intermediul unui sistem de monitorizare precum InStat pot fi verificate detalii despre echipe sau un jucător ori mai mulți. Câte șuturi la poartă a tras un fotbalist, câte driblinguri a făcut, cât a alergat, câte dueluri a câștigat și multe altele, întreg procesul fiind automatizat.
Astfel de date statistice îi ajută chiar și pe cei pasionați de pariuri sportive. Inclusiv în momentul în care joacă la pariuri au parte de un set de statistici foarte detaliat, în așa fel încât să mizeze cât mai informați. Ei pot urmări inclusiv statistici în timp real, ce sunt transmise tot prin intermediul unui soft. Utilizatorii se pot folosi de ele în luarea unor decizii, iar partea bună este că ele sunt disponibile în numeroase sporturi, nu doar la fotbal. În aceste condiții, tehnologia îmbunătățește experiența utilizatorilor și le oferă șansa de a avea un pachet suplimentar de informații înainte de a lua o decizie.