VIDEO Deciziile cruciale luate cu ajutorul VAR la Campionatul Mondial

<span class='highlight-word'>VIDEO</span> Deciziile cruciale luate cu ajutorul VAR la Campionatul Mondial
12:59 02.07.2018

Arbitrajul video este folosit în premieră la un eveniment major, Campionatul Mondial din 2018, iar până acum, au fost mai multe decizii cruciale luate de arbitri astfel.

S-a vorbit mult despre arbitrajul video înaintea începerii meciurilor de la Cupa Mondială, iar părerile au fost împărțite. Am remarcat până acum că astfel de decizii au potențialul de a rupe puțin jocul, dar totodată oferă și un moment de respiro jucătorilor. În același timp, am văzut decizii stabilite cu ajutorul VAR-ului, iar asta reușește să elimine o mulțime de controverse de genul ”a fost sau n-a fost”. Au fost deja câteva momente cheie în care arbitrajul video s-a dovedit util:

Portugalia – Iran

Deși părea că Portugalia va obține o victorie cu scorul de 1 – 0 împotriva Iranului, arbitrajul video a confirmat un henț în careul lusitanilor, în minutul 93 de joc. Karim Ansarifard a dus scorul la 1 – 1, un scor care era însă insuficient pentru calificarea iranienilor.

Spania – Maroc

Meciul avea să decidă cine dintre Spania și Portugalia câștigă grupa, iar Marocul conducea cu 2 – 1 pe final de partidă. În minutul 91, însă, Iago Aspas a reușit un gol care a dus la o analiză de câteva minute a reluărilor obținute de VAR. Odată acceptat, golul a însemnat că meciul s-a terminat la egalitate, iar Spania a ajuns pe primul loc în grupă. În același timp, marocanii erau trimiși acasă.

Nigeria – Islanda

Condusă cu 2 – 0 în minutul 80, Islanda a primit un penalti după ce arbitrajul video a confirmat că nigerienii au faultat în careu. Din păcate, islandezii n-au reușit să facă mare lucru cu lovitura de la 11 metri, iar scorul a rămas 2 – 0 până la final.

Brazilia – Costa Rica

În a doua repriză, Neymar a părut faultat de către Giancarlo Gonzalez în careu, iar inițial, brazilienii au primit un penalti. După o vizionare mai atentă a evenimentului cu ajutorul arbitrajului video, arbitrul și-a dat seama că, de fapt, Neymar a căzut singur. Brazilia a reușit să câștige meciul cu scorul de 2 – 0.

Australia – Danemarca

Danemarca a condus în prima repriză, după ce a deschis scorul în minutul șapte, datorită lui Christian Eriksen. Situația s-a schimbat în a doua repriză, când VAR a confirmat un penalti pentru australieni, iar scorul a mers la 1 – 1. Meciul s-a și terminat la acest scor.

Iran – Spania

Meciul s-a terminat în favoarea spaniolilor, care au câștigat cu 1 – 0. Până la scorul final, însă, iranienii au avut două potențiale goluri anulate pe motiv de ofsaid. Dacă primul a fost o situație clară, în al doilea caz a fost nevoie de arbitrajul video. Din păcate pentru iranieni, aceștia au apucat să se bucure de gol până să fie revizuită decizia.

Portugalia – Spania

Portugalia și Spania s-au înfruntat într-unul dintre primele meciuri de la Campionatul Mondial, primul unde a fost folosit arbitrajul video. Diego Costa a egalat pentru Spania în minutul 24, iar arbitrul a folosit VAR pentru a descoperi dacă a fost comis vreun fault înainte de lovitura jucătorului. Scorul final a fost de 3 – 3.

Peru – Danemarca

În timpul meciului, arbitrul a folosit sprijinul oferit de VAR pentru a determina dacă peruvienii merită sau nu un penalti. Aceștia au primit, până la urmă, lovitura de la 11 metri, dar Christian Cueva a ratat, iar meciul s-a terminat cu victoria Danemarcei, după un gol în repriza a doua.

Rusia – Egipt

După un fault în interiroul careului, VAR-ul a fost folosit pentru a descoperi dacă egiptenii merită să primească o lovitură de pedeapsă. Mohamed Salah a transformat și a reușit astfel să marcheze primul gol pentru naționala sa la Campionatul Mondial

Suedia – Coreea de Sud

În prima repriză din meciul dintre Suedia și Coreea de Sud, suedezii au primit o lovitură de la 11 metri datorită sistemului de arbitraj video. Acesta a fost și singurul gol al meciului.

Franța – Australia

Arbitrajul video a confirmat că atacantul Antoine Griezmann a fost faultat în suprafața de pedeapsă, la aproximativ 11 minute după începerea celei de-a doua reprize. Inițial, faultul nu a fost penalizat, dar arbitrul a revenit rapid asupra deciziei. Meciul s-a terminat la scorul de 2 – 1 pentru Franța, în meciul cinci de la Campionatul Mondial.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI