VIDEO Deciziile cruciale luate cu ajutorul VAR la Campionatul Mondial

VIDEO Deciziile cruciale luate cu ajutorul VAR la Campionatul Mondial

Arbitrajul video este folosit în premieră la un eveniment major, Campionatul Mondial din 2018, iar până acum, au fost mai multe decizii cruciale luate de arbitri astfel.

S-a vorbit mult despre arbitrajul video înaintea începerii meciurilor de la Cupa Mondială, iar părerile au fost împărțite. Am remarcat până acum că astfel de decizii au potențialul de a rupe puțin jocul, dar totodată oferă și un moment de respiro jucătorilor. În același timp, am văzut decizii stabilite cu ajutorul VAR-ului, iar asta reușește să elimine o mulțime de controverse de genul ”a fost sau n-a fost”. Au fost deja câteva momente cheie în care arbitrajul video s-a dovedit util:

Portugalia – Iran

Deși părea că Portugalia va obține o victorie cu scorul de 1 – 0 împotriva Iranului, arbitrajul video a confirmat un henț în careul lusitanilor, în minutul 93 de joc. Karim Ansarifard a dus scorul la 1 – 1, un scor care era însă insuficient pentru calificarea iranienilor.

Spania – Maroc

Meciul avea să decidă cine dintre Spania și Portugalia câștigă grupa, iar Marocul conducea cu 2 – 1 pe final de partidă. În minutul 91, însă, Iago Aspas a reușit un gol care a dus la o analiză de câteva minute a reluărilor obținute de VAR. Odată acceptat, golul a însemnat că meciul s-a terminat la egalitate, iar Spania a ajuns pe primul loc în grupă. În același timp, marocanii erau trimiși acasă.

Nigeria – Islanda

Condusă cu 2 – 0 în minutul 80, Islanda a primit un penalti după ce arbitrajul video a confirmat că nigerienii au faultat în careu. Din păcate, islandezii n-au reușit să facă mare lucru cu lovitura de la 11 metri, iar scorul a rămas 2 – 0 până la final.

Brazilia – Costa Rica

În a doua repriză, Neymar a părut faultat de către Giancarlo Gonzalez în careu, iar inițial, brazilienii au primit un penalti. După o vizionare mai atentă a evenimentului cu ajutorul arbitrajului video, arbitrul și-a dat seama că, de fapt, Neymar a căzut singur. Brazilia a reușit să câștige meciul cu scorul de 2 – 0.

Australia – Danemarca

Danemarca a condus în prima repriză, după ce a deschis scorul în minutul șapte, datorită lui Christian Eriksen. Situația s-a schimbat în a doua repriză, când VAR a confirmat un penalti pentru australieni, iar scorul a mers la 1 – 1. Meciul s-a și terminat la acest scor.

Iran – Spania

Meciul s-a terminat în favoarea spaniolilor, care au câștigat cu 1 – 0. Până la scorul final, însă, iranienii au avut două potențiale goluri anulate pe motiv de ofsaid. Dacă primul a fost o situație clară, în al doilea caz a fost nevoie de arbitrajul video. Din păcate pentru iranieni, aceștia au apucat să se bucure de gol până să fie revizuită decizia.

Portugalia – Spania

Portugalia și Spania s-au înfruntat într-unul dintre primele meciuri de la Campionatul Mondial, primul unde a fost folosit arbitrajul video. Diego Costa a egalat pentru Spania în minutul 24, iar arbitrul a folosit VAR pentru a descoperi dacă a fost comis vreun fault înainte de lovitura jucătorului. Scorul final a fost de 3 – 3.

Peru – Danemarca

În timpul meciului, arbitrul a folosit sprijinul oferit de VAR pentru a determina dacă peruvienii merită sau nu un penalti. Aceștia au primit, până la urmă, lovitura de la 11 metri, dar Christian Cueva a ratat, iar meciul s-a terminat cu victoria Danemarcei, după un gol în repriza a doua.

Rusia – Egipt

După un fault în interiroul careului, VAR-ul a fost folosit pentru a descoperi dacă egiptenii merită să primească o lovitură de pedeapsă. Mohamed Salah a transformat și a reușit astfel să marcheze primul gol pentru naționala sa la Campionatul Mondial

Suedia – Coreea de Sud

În prima repriză din meciul dintre Suedia și Coreea de Sud, suedezii au primit o lovitură de la 11 metri datorită sistemului de arbitraj video. Acesta a fost și singurul gol al meciului.

Franța – Australia

Arbitrajul video a confirmat că atacantul Antoine Griezmann a fost faultat în suprafața de pedeapsă, la aproximativ 11 minute după începerea celei de-a doua reprize. Inițial, faultul nu a fost penalizat, dar arbitrul a revenit rapid asupra deciziei. Meciul s-a terminat la scorul de 2 – 1 pentru Franța, în meciul cinci de la Campionatul Mondial.

Citește și: