De ce sforăim? Care sunt cauzele și de la ce apare sforăitul, de fapt

de: Anca Lupescu
19 04. 2023

Sforăi atât de tare încât uneori te trezești din cauza zgomotului? Dacă da, nu ești singur – sforăitul este foarte frecvent. Totuși, sforăitul poate fi deranjant pentru partener și poate cauza probleme de sănătate, așa că merită să știi ce se întâmplă atunci când sforăitul tău este zgomotos.

De ce sforăim?

Se pare că există mai multe cauze posibile pentru sforăit, unele mai grave decât altele. Sforăitul este destul de comun. Experții estimează că sforăitul afectează milioane de oameni, fie ocazional, fie în mod regulat.

Atunci când căile respiratorii superioare sunt slabe și flasce, acestea se pot îngusta. Asta înseamnă că traseul pe care aerul îl urmează în timp ce trece prin gură și nas poate fi obstrucționat.

Sforăitul este cauzat de mușchii care susțin căile respiratorii superioare devenind slabi și flasci pe timp de noapte. Și astfel, sforăitul este sunetul pe care îl fac căile respiratorii tale atunci când sunt instabile.”

Sforăitul poate fi o apariție ocazională – de exemplu, în timpul sezonului de alergii de primăvară sau dacă ai o infecție a sinusurilor – sau ceva care se întâmplă în mod regulat.

Cauzele sforăitului

Cauzele sforăitului variază de la o persoană la alta și pot fi diferite în funcție de vârstă și de orice probleme de sănătate pe care le-ai putea avea.

În multe cazuri, sforăitul este unul dintre primele semne ale apneei obstructive în somn, o afecțiune de sănătate în care respirația se oprește sau este întreruptă în timp ce dormi.

Simptomele apneei în somn includ somnolență sau oboseală în timpul zilei, episoade de gâfâială sau sufocare pe timp de noapte și un partener de pat care este martor la pauza de respirație în timp ce dormi.

Mulți oameni cu apnee în somn nu sunt conștienți de faptul că se opresc din respirație atunci când dorm sau că scot sunete de sforăit pentru a-și deschide din nou căile respiratorii, după ce acestea se închid.

Dacă cerul gurii este mai lung sau mai moale decât de obicei – sau dacă uvula, sau țesutul care atârnă în partea din spate a gurii, este mai lung – deschiderea de la nas la gât poate fi mai îngustă. Acest lucru poate bloca parțial căile respiratorii. Când respiri, acest lucru poate deveni o problemă – aceste lucruri vibrează și se pot lovi unele de altele. Rezultatul: un sunet de sforăit.

Dacă ai căile nazale parțial blocate, trebuie să faci un efort suplimentar pentru a transfera aerul prin ele. Acest lucru poate strânge sau prăbuși țesutul moale și atârnat, rezultând sforăitul.

Leziunile la nivelul nasului, cum ar fi o deviație de sept (peretele care separă o nară de cealaltă) sau polipii nazali (excrescențe inflamatorii) pot provoca, de asemenea, tipul de obstrucție care duce la sforăit.

Dormitul pe spate este mai asociat cu sforăitul decât alte poziții, cum ar fi dormitul pe o parte sau pe burtă. De ce? Dormitul în această poziție poate face ca limba să se relaxeze spre partea din spate a gâtului, ceea ce duce la o obstrucție parțială a căilor respiratorii.