De ce să nu bei cafea la prima oră. Detaliul mai puțin știut despre băutura menită să te trezească

de: Gabriel Peneș
28 08. 2023

O cafea băută la începutul zilei pare debutul perfect al acesteia. Multe persoane nici nu pot „funcționa” fără obișnuita cafea de dimineață. Cu toate acestea, se pare că populara băutură menită să ne trezească are un efect total nedorit, mai ales cea savurată la primele ore ale zilei.

De ce să nu bei cafea la prima oră

Fie că e vorba de o cafea la ibric, la filtru ori un espresso, numeroși oameni nu mai concep să înceapă ziua fără tradiționala ceașcă ori chiar cană din populara băutură menită să ne trezească și să ne „ambaleze motoarele”.

Unii, mai ales în Marea Britanie, fac același lucru, dar preferă ceaiul. Și s-ar putea ca ei să dețină alegerea cea corectă din punctul de vedere al sănătății.

În ultima vreme, obiceiul de a bea, aproape automat, o cafea dimineața a căpătat o reputație proastă. E drept, nimeni nu spune să renunți de tot la iubitul lichid preparat în felurite variante, dar s-ar putea să fie o problemă cu cea savurată la primele ore ale zilei.

Consumul de cafea are o serie de beneficii, dovedite deja de știință. Cel mai evident și resimțit de toți consumatorii este faptul că prin cofeina pe care o conține, cafeaua ne face mai alerți, pregătindu-ne pentru noua zi de muncă.

Poate că acest efect nu contorizează total impactul privării de somn ori a afectării funcțiilor cognitive, dar, cu siguranță, este binevenit, mai ales dacă ai un drum lung de făcut la volanul mașinii.

O cană cu cafea proaspătă poate fi de asemenea, un ritual reconfortant și chiar calmant și cu toții avem nevoie și de asemenea momente în viață.

Detaliul mai puțin știut despre băutura menită să te trezească

Chiar și doar aroma cafelei are un efect antistres dovedit de cercetări recente făcute pe pacienți aflați în diverse tratamente dentare cu potențial dureros.

De asemenea, există unele dovezi că ea poate oferi protecție față de boli precum Alzheimer sau diabetul de tip 2, deși este nevoie de mai multe cercetări pentru o concluzie fermă.

Cu toate acestea, există persoane care ar trebui să evite cafeaua. Consumul excesiv al acesteia în perioada gravidității, de exemplu, nu este recomandată de experții în sănătate, conform iflscience.com.

În plus, cei care suferă de sindromul colonului iritabil sau reflux gastrointestinal vor descoperi că pot gestiona mai bine simptomele bolii lor dacă evită cafeaua, dar și aici mai este nevoie de ceva „săpături” științifice pentru a afla realitatea completă.

Așa că totul se reduce, în cele din urmă, la opțiunile personale. Totuși, de ce a căpătat cafeaua de dimineață o reputație proastă, mai ales în ultima vreme? Din cauza valului de caniculă ce a pus stăpânire pe emisfera nordică, unul dintre subiectele legate de o asemenea vreme este legat de hidratarea corespunzătoare.

Or, cafeaua, fiind un bun diuretic, ne face să eliminăm mai multă apă din organism, mergând la toaletă mai des decât în mod normal. Dar este impropriu de tras concluzia că o cafea deshidratează, însă tot apa este de preferat pentru asigurarea cantității necesare de fluide din corp.

De aceea, a începe ziua cu un pahar cu apă și abia după aceea să treci la cafea obișnuită, n-ar fi o idee chiar atât de rea.

Un alt motiv invocat de cei care critică efectele cafelei se leagă de efectul acesteia asupra hormonilor de stres, prin eliberarea cortizolului. Cafea stimulează producția acestuia, care oricum se află la un nivel ridicat atunci când ne trezim, deși, se pare că efectul e mai redus la cei care beau cafea în mod regulat.

Dar, preventiv, ar fi mai bine să mai aștepți ceva timp până bei cafeaua de dimineață, pentru ca nivelul cortizolului să înceapă să scadă. Firește, aceste lucruri diferă de la persoană la persoană, în funcție de pasiunea pentru cafea, dar și de starea generală de sănătate.