E bine să bei cafea pentru că te ajută să te concentrezi mai bine de durata întregii zile și reduce somnolența. Totuși, consumată în cantități prea mari, poate avea efecte negative care-ți afectează sănătatea.
Orice ceașcă de cafea influențează într-o formă sau alta organismul, chiar dacă nu simți asta de la prima înghițitură.
Cafeaua, mai ales cea băută fără zahăr și lapte și cea care provine din boabe de cafea autentică, nu acele prafuri dubioase de la automate, te ajută să fii mai vigilent, mai energic și sporește concentrarea. Asta nu mai e de mult un secret. Toți cei care încep serviciul de-ndată ce se luminează afară, știu cât de necesară e măcar o ceașcă de cafea pentru a-i „trezi”.
Se pare că boabele de cafea conține sute de substanțe care îmbunătățesc sistemul cardiac și cel cerebral. În plus, conțin compuși naturali care acționează ca niște antioxidanți care protejează celulele împotriva efectelor radicalilor liberi.
Cercetătorii japonezi au observat că un consum responsabil de cafea zilnic sau săptămânal reduce riscul hemoragiilor cerebrale și accidentele cerebrale vasculare. Evident, este valabil pentru persoanele care nu suferă de afecțiuni ale inimii, de hipertensiune sau de alte probleme conexe.
Ca să știi câtă cafea e bine să bei, trebuie să fii conștient de faptul că substanța din compoziția cafelei care te influențează cel mai mult este cafeina. În funcție de cantitatea acesteia se stabilește și cât ar trebui să bei zilnic.
La fel ca oricare alt aliment, o cafea „curată”, preparată de tine, este mult mai sănătoasă decât ce vei găsi în comerț, unde nu știi niciodată cât este de „naturală”.
Specialiștii recomandă să nu consumi mai mult de 400 de miligrame de cafeină pe zi. Asta înseamnă vreo 5 – 6 cești pe zi, iar dacă obișnuiești să bei căni mai mari, 2 – 3 ar fi suficiente. În cazul cafelei concentrate, cum e cea espresso, se recomandă trei cești sau 1,5 căni.
Consumul excesiv, ca în cazul oricărui alt aliment, dăunează sănătății și poate duce la declanșarea unor boli ireversibile.
La început, efectele secundare ale cafelei în exces sunt insomnia, migrena, anxietatea, dureri de cap ușoare, bufeuri, amețeli. În cazul persoanelor care suferă de hipertensiune, psoriazis, reflux gastric, etc., consumul de cafea nu este recomandat.