De ce nu este sănătos să stai picior peste picior. Explicația neașteptată oferită de un specialist

de: Cojocaru Cristian
25 03. 2023

Nu puține sunt dățile în care căutăm o poziție cât mai confortabilă, iar adesea ajungem să stăm picior peste picior. Totuși, acest lucru nu a atât de benefic pentru organismul tău pe cât credeai.

Probabil nu știai, însă 62% dintre persoane pun piciorul drept peste cel stâng, 26% în mod invers, în timp ce 12% nu au nicio preferință în acest sens. De obicei, există două moduri de a sta pe scaun și a-ți încrucișa picioarele: unul este de la genunchi, iar celălalt de la gleznă.

Oricât de confortabil ar fi să stai picior peste picior, află că nu este un lucru atât de benefic pentru sănătatea ta. Cercetările arată că așezarea cu picioarele încrucișate poate crește nealinierea șoldurilor, unul fiind mai înalt decât celălalt. De asemenea, modifică viteza cu care sângele se mișcă prin vasele de sânge din membrele inferioare, ceea ce poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge.

Majoritatea cercetărilor sugerează că încrucișarea genunchilor este mai rău decât cel al gleznelor. Într-adevăr, așezarea în acest fel poate provoca o creștere a tensiunii arteriale din cauza acumulării de sânge în vene și inima trebuie să lucreze împotriva acestui lucru. Acest lucru poate crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge, motiv pentru care atunci când îți verifici tensiunea arterială ar trebui să ai picioarele pe podea.

Cu cât stai mai mult și mai des cu picioarele încrucișate, cu atât este mai probabil să ai modificări pe termen lung în lungimea mușchilor și a aranjamentelor osoase în pelvis. De asemenea, din cauza modului în care oasele sunt prinse între ele şi a încrucişării picioarelor, coloana vertebrală ar putea să nu mai fie aliniată în mod corect cu umerii.

Şi postura capului poate fi influenţată de acest obicei, doarece coloana vertebrală este nevoită să stea într-o poziţie anormală pentru a menține centrul de greutate deasupra pelvisului. Același dezechilibru poate fi observat în mușchii pelvisului și în partea inferioară a spatelui, ca urmare a posturii proaste și a stresului și tensiunilor cauzate de picioarele încrucișate.

Află cum poți fi afectat de poziția picior peste picior

De asemenea, pelvisul poate deveni nealiniat din cauza întinderii prelungite a mușchilor fesieri pe o parte, ceea ce înseamnă că aceștia devin mai slabi. Poziția picior peste picior pentru o lungă perioadă de timp crește probabilitatea de scolioză, dar și a altor deformări.

Cercetările arată, de asemenea, că stând cu picioarele încrucișate poate pune nervul peronier, cunoscut și sub denumirea de nervul fibular, din piciorul inferior la risc de compresie și răni. Acest lucru se manifestă de obicei ca o slăbiciune atunci când se încearcă ridicarea degetului mic a piciorului. Deși, în majoritatea cazurilor, acest lucru este de scurtă durată și revine la normal în câteva minute.

Există, de asemenea, dovezi că încrucișarea picioarelor ar putea afecta producția de spermatozoizi. Acest lucru se datorează faptului că temperatura testiculelor trebuie să fie între 2 °C și 6 °C sub temperatura standard a corpului.

A fi așezat crește temperatura testiculelor cu 2 °C, iar încrucișarea picioarelor poate crește temperatura testiculelor cu până la 3,5 °C. Studiile sugerează că o creștere a temperaturii scrotului sau testiculelor poate reduce atât numărul cât și calitatea spermatozoizilor.

De asemenea, merită remarcat faptul că, din cauza diferențelor dintre anatomia bărbaților și femeilor, este probabil mult mai ușor pentru femei să stea cu picioarele încrucișate, în special pentru că bărbații au o gamă redusă de mișcare a șoldurilor.

Cercetările indică faptul că statul cu picioarele încrucișate poate fi benefic pentru unii oameni. Un studiu sumar din 2016, de exemplu, a constatat că, pentru persoanele care au un picior mai lung decât celălalt, așezarea cu picioarele încrucișate poate ajuta la reglarea înălțimii celor două laturi ale pelvisului, îmbunătățind alinierea.

Aceeasi pozitie de yoga pare sa aduca beneficii anumitor persoane

Poziția cu picioarele încrucișate pare să reducă, de asemenea, activitatea unor mușchi, în special a mușchilor oblici în comparație cu statul cu picioarele întinse. Acest lucru vă poate ajuta să vă relaxați mușchii de bază și să preveniți suprasolicitarea.

În mod similar, există dovezi că statul cu picioarele încrucișate îmbunătățește stabilitatea articulațiilor sacroiliace responsabile de transferul greutății între coloană și picioare. Bineînțeles, celebra postură de yoga sau meditație (poziția lotus) prezintă oameni stând pe podea cu picioarele încrucișate.

Totuși, există date limitate cu privire la statul în această poziție pentru perioade mai lungi, în comparație cu aceeași poziție, însă stâd pe scaun. Într-adevăr, pentru mulți oameni yoga oferă beneficii uriașe, chiar și pentru cei care au deja probleme cu genunchii, potrivit theconversation.com.