Dacă nu știi limba engleză, rămâi șomer în România: patronii nici nu se mai uită la tine, îți închid ușa în nas

de: Mădălina Bahrim
10 04. 2023
limba-engleza-somaj

Cunoașterea unei limbi străine a devenit vitală pe piața muncii din țara noastră, cei mai mulți dintre angajatori punând accent pe acest criteriu de selecție, atunci când caută un nou angajat.

S-au dus vremurile în care te angajai fără să cunoști măcar o limbă străină, astăzi e esențial să stăpânești engleza și, de preferat, să știi să comunici fluent sau măcar la nivel conversațional și-n alte limbi, cu precădere în germană, franceză, italiană sau spaniolă. Cu acestea ai cele mai mari șanse să fii angajat și să câștigi în fața altor candidați postul la care tinzi.

Orice limbă străină cunoscută constituie un avantaj în cadrul proceselor de recrutare, iar faptul că n-ai chiulit la orele de engleză poate face diferența între a fi angajat la jobul pe care ți-l dorești sau a rămâne șomer.

Ai chiulit de la orele de engleză? Rămâi pe banii părinților, aproape nimeni nu te mai angajează în România

“Practic, dacă nu există menționată limba străină în CV se va închide foarte repede și se va trece la următorul CV. În afară de limba engleză, este mai important să mai avem încă o limbă străină care să fie la un nivel de minim B2. Limba engleză nu mai este un plus în momentul de față în CV trebuie să existe neapărat a doua limbă.

Dacă nu vorbim limba engleză, putem să aplicăm la trei poziții din 10. Atunci înseamnă că trebuie să schimbăm ceva. Cu încă o limbă străină, oportunitățile diferă. De aceea, aș spune că în momentul de față limba germană, limba franceză, italiană, spaniolă sunt destul de căutate pe piață”, explică Florin Hulea, Talent Acquisition Manager la TELUS International.

Conform studiilor realizate pe piața muncii în anul curent, șansele de a-ți găsi de lucru chiar și pe o poziție de începător, fără experiență, scad exponențial dacă nu cunoști nicio limbă străină, fiind extrem de redus numărul companiilor dispuse să mai facă loc în cadrul lor persoanelor ce nu vorbesc decât limba română.