Cutremurele de astăzi ar putea fi ecoul seismelor puternice care au avut loc cu secole în urmă

de: Cojocaru Cristian
18 11. 2023

Cutremurele de astăzi ar putea reprezenta ecoul cutremurelor din trecut. Astfel, America de Nord rămâne bântuită de ecourile evenimentelor seismice care au avut loc în urmă cu peste un secol, conform cercetărilor recente care analizează dinamica complexă a replicilor cutremurelor de pe continent.

Studiul, realizat de geologul Yuxuan Chen de la Universitatea Wuhan din China și geologul Mian Liu de la Universitatea din Missouri, provoacă înțelepciunea convențională despre natura activității seismice în regiuni relativ stabile, cum ar fi America de Nord.

Cercetarea sugerează că o parte semnificativă a șocurilor seismice contemporane din America de Nord, în special în zona seismică New Madrid, pot fi replici care datează de la începutul secolului al XIX-lea. Autorii estimează că aproximativ 23% până la 30% din șocurile seismice experimentate în regiune între 1980 și 2016 au fost declanșate de patru cutremure mari în 1811 și 1812, fiecare cu magnitudini cuprinse între 7,2 și 8.

Mai mult, studiul evidențiază un alt eveniment seismic de importanță istorică – cutremurul din 1886 din Charleston, Carolina de Sud. Cu o magnitudine cuprinsă între 6,7 și 7,3, se crede că acest cutremur explică până la 72% din șocurile seismice experimentate în regiune de atunci. Aceste descoperiri ridică întrebări interesante cu privire la longevitatea replicilor în zonele stabile din punct de vedere geologic și provoacă ipoteza că replicile cutremurelor sunt fenomene de scurtă durată.

Cercetarea a folosit o nouă metodă statistică, metoda „cel mai apropiat vecin”, pentru a analiza evenimentele seismice. Această metodă presupune că, dacă cutremurele sunt apropiate spațial, temporal și magnitudinal, ele sunt probabil legate, provocând interpretările anterioare ale datelor seismice din regiune. Rezultatele indică faptul că în continentele stabile, unde activitatea tectonică este minimă, replicile pot persista decenii sau chiar secole.

Vezi și: Cele mai mari cutremure din istoria României

Vezi și: De ce se produc majoritatea cutremurelor în timpul nopții. Explicația seismologilor

Vezi și: Dovezi științifice: Luna plină ar putea provoca cutremure

Cutremurele actuale ar putea fi replici ale celor de acum câteva secole

Chen și Liu și-au concentrat analiza asupra a trei cutremure istorice majore din America de Nord: evenimentul din 1663 din Quebecul de sud-est al Canadei, cutremurul din 1811 la granița Missouri-Kentucky și cutremurul din 1886 din Carolina de Sud. În ciuda faptului că sunt situate departe de granițele plăcilor tectonice, aceste zone continuă să experimenteze seisme contemporane, determinând cercetătorii să investigheze potențialele secvențe de replici.

Studiul sugerează că dezbaterea asupra faptului dacă cutremurele contemporane din America de Nord sunt replici sau seismicitatea de fundal este prea simplificată. Chen subliniază că este probabil un amestec al ambelor, provocând oamenii de știință să reconsidere cadrele existente pentru înțelegerea activității seismice pe continente stabile.

Cu toate acestea, nu toți experții sunt convinși. Susan Hough, un geofizician de la United States Geological Survey, observă că distribuția spațială a cutremurelor ar putea induce în eroare. În timp ce unele pot părea a fi replici, alți factori, cum ar fi procesul de fluaj, ar putea contribui la evenimente seismice strâns grupate. Prin urmare, studiul lasă loc pentru discuții în curs și cercetări ulterioare pentru a înțelege pe deplin natura complexă a activității seismice din America de Nord, arată Science Alert.