De ce se produc majoritatea cutremurelor în timpul nopții. Explicația seismologilor

De ce se produc majoritatea cutremurelor în timpul nopții. Explicația seismologilor

Seismul din noaptea de 30 spre 31 ianuarie i-a băgat pe mulți români în sperieți, fiind resimțit în câteva zone ale țării. Cutremurul a înregistrat fost inițial estimat ca având 5,4 grade pe scara Richter, mai apoi fiind revizuit la 5,2 grade, alături de o adâncime de 140 de kilometri. Institutul Național pentru Fizica Pământului(INFP) a confirmat seismul de joi spre vineri. Majoritarea cutremurelor au tendința de a se produce pe parcursul nopții, iar mai rar ziua.

De ce se produc majoritatea cutremurelor în timpul nopții?

Cutremurul înregistrat în ultima zi a lunii s-a produs în Vrancea la ora 3:26, fiind resimțit intens și în Capitală, pe o durată scurtă de timp. Seismologii oferă o explicație neașteptată pentru care cutremurele se produc, mai mult, pe timp de noapte. Specialiștii de la Bhabha Atomic Research Centre (BARC) au descoperit, de curând, că numărul seismelor este mai mare în țara lor, India, atunci când Luna este plină. În astfel de nopți, sau când Luna e mult mai apropiată de Pământ, este exercitată mai multă activitate asupra plăcilor tectonice. Satelitul natural al Terrei face ca plăcile să se miște, din pricina gravitației.

De ce se produc majoritatea cutremurelor în timpul nopții. Explicația seismologilor
Seismologii au oferit o explicație pentru care majoritatea cutremurelor au lor noaptea

Savanții au mai remarcat și faptul că marile cutremure au loc mai des în nopțile cu Lună plină. Atunci când Luna se află în punctul cel mai apropiat de Terra, adică la perigeu, există și riscul ca seismele să depășească magnitudinea de 6.

Explicația seismologilor

„Această semnătură tipică diurnă a seismicității pare să fie constantă la nivel global, indiferent de perioadă, sezon, longitudine și adâncime”, a declarat dr. Vinayak G. Kolvankar, potrivit Digi24.

Totodată, savantul a mai remarcat și faptul că numărul cutremurelor, dar și intensitatea lor, este una scăzută, pe parcursul zile. Cel mai mic risc de cutremure există în orele după-amiezii, aproximativ 15-16:00. Însă, pericolul crește până spre miezul nopții, după cum a subliniat dr. Vinayak G. Kolvankar, în studiul său publicat în „Jurnalul Uniunii Geofizicienilor din India”.

Studiul a fost realizat după ce au fost strânse date timp de 36 de ani, în perioada 1973 și 2008. Au fost analizate seturi de date în diferitele faze lunare și identificate acele modele care se tot repetau, în raport cu cutremurele de mare magnitudine.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI