Cumplita boală și sfârșitul implacabil al cântăreței ce a marcat generații: suferințele Ancăi Parghel
Anca Parghel a fost una dintre cele mai bune voci al jazz-ului, de la noi din țară, artista primind apreciere inclusiv la scară mondială.
Din nefericire, Anca Parghel s-a stins mult prea devreme, însă nu înainte ca boala să-i pricinuiască mai multă suferință decât ar trebui, în mod obișnuit, să primească orice ființă de pe această planetă.
Anca Parghel, de la începuturi
Anca Parghel s-a născut în data de 16 septembrie 1957, la Câmpulung Moldovenesc și a fost o cunoscută și apreciată cântăreață de jazz, din România, dar și profesoară. A fost căsătorită cu pictorul Victor Parghel.
Imediat după finalizarea studiilor liceale, Parghel a mers la Conservatorul de Muzică din Iași, iar până în anul 1989, a predat pian, canto, dar și improvizație, în Belgia, Bruges, Namur, Hanovra, Ravensburg sau Munchen, printre multe alte orașe europene.
De-a lungul carierei sale, a cântat alături de muzicieni români cunoscuți, printre care Johnny Răducanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, dar și cu celebrități din jazzul mondial ca Billy Hart, Archie Shepp, Larry Coryell, Jean-Louis Rassinfosse, Phillip Catherine, Marc Levine, Claudio Roditi, Thomas Stanko, Ricardo del Fra, Stephane Galland, Jon Hendricks Band sau Klaus Ignatzek.
Printre ultimele sale succese muzicale s-a numărat piesa Brasil, pe care a interpretat-o cu Tom Boxer și Fly Project (o poți asculta în subsolul acestui articol).
Anca Parghel, un destin întrerupt brusc
În anul 2008, Anca Parghel era diagnosticată la Spitajul Județean din Timișoara cu cancer ovarian, asta după ce, cu câțiva ani înainte reușise să învingă cancerul la sân.
Din nerfericire, a doua oară nu a mai fost cu noroc pentru apreciata artistă, întrucât, la scurt timp, s-a stins.
Copiii acesteia, Ciprian și Tudor, i-au fost alături până în ultima clipă și i-au dus mai departe moștenirea muzicală, ambii activând, în prezent, în domeniu.
La moartea artistei, multe vedete din România și nu numai, și-au exprimat condoleanțele.
„Ceea ce e trist este că era încă tânără și este păcat, este mare păcat că s-a stins din viață. Lasă în urmă doi fii îndurerați, dar ea rămâne vie pentru publicul care a aplaudat-o și a admirat-o.
Pe lângă durere, ea rămâne vie în inima tuturor – a publicului. Anca Parghel va fi în continuare cu noi prin ceea ce a realizat – discuri, filmări”, a spus, la vremea respectivă, Aura Urziceanu.
„Probabil că abia dispariția ei va evidenția valorile pe care le-a avut, pentru că a avut o multitudine de talente. A fost pianistă, a fost muziciană, a fost cântăreață, a fost pedagogă, a fost hazoasă, a fost prietenoasă.
Cum să mai înlocuiești acum pe cineva care cânta la pian de 35 de ani, cineva care cânta jazz tot de 35 de ani, cineva care a avut mii de concerte… Cum poate fi inlocuit?”, a completat Horia Moculescu.
În urma sa, Anca Parghel a lăsat muzică cât pentru mai multe vieți.
- Din discografia sa fac parte:
- Tinerii dansează (Electrecord, 1986)
- Soul, My Secret Place (Blue Flame, 1987)
- Magic Bird (cu Mircea Tiberian) (Electrecord, 1990)
- Indian Princess (Blue Flame, 1990)
- Octet Ost (Amadeo, 1990)
- Ron und Tania (Polydor, 1991)
- Is That So? (Koala, 1992)
- Airballoon (Nabel, 1992)
- Beautiful Colours (Nabel, 1993)
- Carpathian Colours (Nabel, 1994)
- Jazz, My Secret Soul (Intercont Music, 1994)
- Indian Princess (Jazz Specials Edition) (Miramar, 1995)
- Noapte albă de crăciun / White Christmas Night (Prima Club, 1994)
- Midnight Prayer (Intercont Music, 1996)
- Primal Sound (Acoustic Music, 1999)
- Zamorena (Roton, 2007) (ft. Tom Boxer)
- Colind pentru România (Roton, 2008) (ft. Fly Project)
În februarie 2009, Jurnalul Național și Fundația Anca Parghel au reeditat albumul Midnight Prayer al artistei și l-au lansat în cadrul ediției de colecție a cotidianului dedicată Ancăi Parghel.
Cu ocazia zilei de naștere a artistei, în septembrie 2009, Hard Rock Cafe București și Tudor Parghel au organizat, în debutul seriei de concerte Blue Monday, un concert in memoriam.
Anca Parghel a murit în data de 5 decembrie 2008, la câteva luni după ce a aflat cumplitul diagnostic.
Ea este înmormântată la Cimitirul Bellu, din Capitală.