Cumpărăturile românilor, în pericol în 2023. Anunțul BNR care arată cât de afectată este România

de: Dumitrescu Andrei
24 02. 2023

Banca Națională Română (BNR) avertizează că, în anul 2023, consumul românilor va cunoaște o decelerare puternică pe fondul inflației încă ridicate și al dobânzilor mari.

Evoluțiile de pe piața muncii, incertitudinea indusă de războiul din Ucraina, inflația ridicată și ratele mărite ale dobânzilor la credite sunt factorii pe care BNR îi amintește, care vor afecta încrederea consumatorilor.

Aceasta va determina o descreștere puternică a consumului privat.

„Principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, dar în condițiile decelerării puternice a creșterii acestuia în 2023, îndeosebi pe fondul inflației încă ridicate și al ratelor mărite ale dobânzilor la credite și depozitele populației, precum și în contextul evoluțiilor de pe piața muncii și al incertitudinii induse de prelungirea războiului din Ucraina, de natură să afecteze încretedea consumatorilor”, susține BNR în minute ședinței de politică monetară din 9 febuarie.

Inflație sub 10% în 2023

Rata anuală a inflației a crescut la 16,4%, potrivit datelor publicate la finalul anului trecut de Institutul Național de Statistică(INS). Comparativ cu anul 2021, energia electrică, încălzirea centrală și gazele au fost cu aproximativ 40% mai scumpe în 2022.

O creștere semnificativă s-a înregistrat și la mărfurile alimentare (22,05%), la cele nealimentare (14,95%) și la servicii (9,78%).

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a declarat că rata inflației va scade sub 10% în acest an.

„Puseul inflaţionist, din punctul meu de vedere, s-a încheiat. Ştiu, pare surprinzător. Ne-am obişnuit din mult mai mult. S-a ajuns la punctul de inflexiune la care inflaţia nu se mai poate exprima decât dacă nu mai are cine să cumpere, dacă nu mai există cumpărare. Anul acesta ne-am axat pe compensarea efectelor inflaţiei, a încerca să combatem erodarea puterii de cumpărare. Anul 2023 va fi un an de recuperare a puterii de cumpărare. Să sperăm să ajungem la nivelul de dinainte de situaţia prepandemică.

Da, dar aş vrea să las timpul să vorbească. Toate calculele mă conduc spre zona unei inflaţii de o singură cifră la finalul anului 2023. În momentul în care spui lucrul de genul acesta, evident iei în calcul să nu s-ar întâmplat niciun element de hazard”, a explicat ministrul de Finanţe.