Cum se făcea transplantul de dinți acum sute de ani. Așa îți apreciezi stomatologul mai mult și te bucuri că trăiești în această eră

de: Iulia Kelt
14 12. 2023

Transplantul de dinți reprezintă o performanță uimitoare a științei medicale, iar în zilele noastre, această procedură se realizează destul de ușor, fără „bătăi de cap”.

Vezi și: Ce se întâmplă cu dinții după moartea oamenilor. Este pur și simplu uimitor

Când au apărut primele transplanturi de dinți

„E greu de spus când au avut loc primele transplanturi de dinți. Dar, în general, transplanturile sunt una dintre cele mai vechi forme de chirurgie din lume”, a declarat Dr. Paul Craddock, istoric cultural cu expertiză în istoria chirurgiei de transplant și autor al cărții Spare Parts: An Unexpected History of Transplant Surgery, într-un interviu pentru IFLScience.

Replantarea dentară, în care un dinte pierdut este repus în locul său original, a fost descrisă de medicul Abulcasis, în jurul secolului al XI-lea e.n.

Chirurgul Ambroise Paré a scris, de asemenea, despre o întâmplare în care o femeie din nobilime primește un dinte prelevat de la o servitoare, în secolul al XVI-lea.

În Spare Parts, Craddock relatează metoda propusă de Charles Allen care implica un donator animal, cum ar fi un babuin, în loc de un donator uman: ambii erau imobilizați, dintele donatorului era extras împreună cu puțină gingie atașată, dintele destinatarului era îndepărtat, iar cel nou era împins în speranța că se va uni eventual cu locul respectiv.

Cum erau obținuți dinții donatori în acea perioadă? „Nu cred că ar fi existat un comerț viabil cu transplanturi de dinți fără oameni bogați și săraci și fără un sentiment că un set de oameni era inferior altuia. Depindea absolut de un set bogat de oameni preocupati de aspectul lor și un set sărac disperat după bani”, a explicat Craddock.

Dinții erau scoși din gurile persoanelor care aveau nevoie de bani, adesea copii, și plasați în gurile persoanelor bogate care aveau mijloace să plătească pentru aceste părți ale corpului uman.

Vezi și: Ce se întâmplă cu dinții tăi dacă adormi fără să îi speli. Detaliul pe care îl ignoră mulți oameni

Dinții erau, adesea, scoși direct din gurile celor decedați

De asemenea, dinții erau luați inclusiv de la cei decedați, dar cu dinți sănătoși, iar morții din războaie erau surse ideale.

Există, de asemenea, rapoarte de cazuri moderne care documentează alotransplanturi de dinți la oameni. Un studiu retrospectiv din 1987 privind 73 de alotransplanturi efectuate între 1956 și 1980 a indicat o durată medie de funcționare a acestor grefe de 6,8 ani, deși unul a funcționat chiar și 28,5 ani.

Un articol din 1977 crelatează un raport despre o fată căreia i s-au transplantat dinții fratelui său. Procedura a fost realizată în luna mai a anului 1973.

În 2018, Școala de Stomatologie a Universității Carolina de Nord a anunțat că introduce autotransplanturile pentru copii.

Vezi și: Dantura perfectă a oamenilor din Antichitate, explicată de specialiști. De ce aveau dinți impecabili fără aparate dentare și pastă de dinți