Cum să trăiești 100 de ani. 8 trăsături psihologice care te ajută să devii centenar

de: Cojocaru Cristian
25 11. 2023

Ca să trăiești peste 100 de ani este o performanță remarcabilă și, în timp ce un stil de viață sănătos este adesea asociat cu longevitatea, un studiu recent al cercetătorilor din Madrid a dovedit că trăsăturile de personalitate joacă un rol semnificativ în atingerea vârstei de centenar.

Publicat în Journal of Happiness Studies, studiul analizează viețile a 19 indivizi cu vârste cuprinse între 100 și 107 de ani, dezvăluind opt puncte forte psihologice comune care contribuie la o durată de viață extinsă.

Prima și poate cea mai intuitivă trăsătură este vitalitatea. Descriși ca fiind vii, vigilenți și plini de energie, centenarii care au participat la studiu au menținut o conexiune puternică cu viața. Exercițiile regulate, angajamentul social și activitățile mentale, cum ar fi jocurile, au fost citate ca modalități prin care acești indivizi își urmăreau activ vitalitatea.

Al doilea factor cheie în longevitatea lor a fost să rămână conectat social. Dincolo de cunoștințe și oameni de știință care își studiază viața, centenarii au subliniat importanța relațiilor cu familia și cei dragi. Un participant a spus că cel mai bun lucru din viața lor a fost dragostea copiilor, nepoților și strănepoților lor.

Angajamentul, a treia trăsătură, a implicat legătura psihologică pe care o stabilește o persoană cu angajamentele sale, fie că este vorba de muncă, familie, prieteni sau obiective personale. Centenarii au arătat o dăruire remarcabilă față de lucrurile pe care le prețuiau, promovând un sentiment de scop și stabilitate.

Menținerea unui sentiment de control în viața cuiva a apărut ca al patrulea factor. Autonomia, stăpânirea mediului și caracterul practic au fost atribute comune în rândul centenarilor. Ei au luat propriile decizii, au preluat controlul asupra vieții lor și i-au îndreptat către căile alese.

Trăsături psihologice care te pot ajuta să trăiești 100 de ani

A cincea trăsătură, motivația intelectuală, a arătat o curiozitate și o dragoste pentru învățare care le-a rămas pe tot parcursul vieții. Chiar și cei care s-au confruntat cu provocări precum analfabetismul în copilărie au demonstrat un interes clar pentru învățare, unii învățându-se singuri să citească și să scrie.

Pozitivitatea, a șasea caracteristică, a fost definită nu doar ca având o perspectivă însorită, ci ca recunoştinţă pentru lucrurile bune din viață și capacitatea de a trece prin adversitate. Studiul a subliniat că această pozitivitate nu a fost rezultatul unor vieți uniform plăcute, ci mai degrabă o perspectivă care i-a ajutat să facă față dificultăților.

Reziliența, a șaptea trăsătură, a fost evidentă în poveștile împărtășite de centenari, care detaliază episoade provocatoare precum separarea părinților, relațiile abuzive, pierderea celor dragi și experiențele din timpul Războiului Civil Spaniol. În ciuda acestor greutăți, ei au arătat o capacitate de a avansa și de a evita daunele psihologice cauzate de adversitate.

Vezi și: Zona din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Mii de români de aici au peste 100 de ani

Vezi și: Unii oameni trăiesc peste 100 de ani: care este secretul lor

Vezi și: Secretele „zonelor albastre” de pe Pământ: de ce aici mulți oameni trăiesc peste 100 de ani

A opta și ultima trăsătură care leagă totul era inteligența. Cercetătorii au susținut că inteligența, cu capacitatea sa de a gândi abstract, de a planifica dinainte și de a rezolva probleme, a fost un factor crucial în atingerea longevității. Centenarii au demonstrat rezultate academice și profesionale de succes, adaptabilitate și dragoste pentru învățare.

În timp ce studiul a recunoscut că participanții erau în stare bună de sănătate în acel moment, făcând trăsături precum pozitivitatea și rezistența mai ușor de prezentat, rezultatele se aliniază cu observațiile altor cercetători. Studiul sugerează ideea potrivit căreia cultivarea unor trăsături precum recunoștința și stabilirea de obiceiuri pentru menținerea controlului poate avea un impact pozitiv asupra bunăstării, oferind speranță celor care nu posedă în mod natural toate aceste trăsături de personalitate, potrivit iflscience.com.