Speranța de viață este indicatorul cheie care ne spune care este vârsta medie de deces a unei populații. Din 1900, aceasta s-a dublat ajungând să fie astăzi de este peste 70 de ani. Dar hai să vedem cum stă țara noastră la acest capitol. Iată care este din România în care oamenii trăiesc cel mai mult.
Speranța de viață este o măsură statistică a estimării duratei de viață, folosită în general pentru a face estimări în ceea ce privește viața umană. Această medie este calculată pe baza anului de naștere, a sexului și a regiunii, luând în considerare cauzele de mortalitate care ar afecta cel mai probabil populația respectivă.
Estimările sugerează că, într-o lume premodernă și săracă, speranța de viață era de aproximativ 30 de ani în toate regiunile lumii. Aceasta a crescut rapid însă începând cu epoca Luminilor, iar de la 1900, speranța medie de viață la nivel mondial a crescut de peste două ori, depășind acum 70 de ani.
Inegalitatea speranței de viață continuă însă să fie foarte mare între țări și în interiorul acestora. În 2019, țara cu cea mai mică rată era Republica Centrafricană, cu 53 de ani, în timp ce în Japonia speranța de viață era cu 30 de ani mai mare.
Citește și: India a devenit cea mai populată țară din lume. A depășit China, anunț important al ONU
Potrivit datelor recensământului făcut la noi în țară, speranţa de viaţă a românilor a crescut. Cifrele arată că aproape 900.000 de români au trecut de 80 de ani, peste 500.000 au trecut de 85 de ani, iar peste 7.000 au peste 100 de ani împliniți.
De asemenea, datele mai arată că femele reprezintă trei sferturi din numărul total al populaţiei de peste 80 de ani. Cei mai mulţi vârtnici din România trăiesc în Moldova şi în judeţele din sud-est.
În acest fel, România întrece ca număr de populaţie cu vârsta de peste un veac țări precum Portugalia, Polonia, sau Turcia.