Cum să te trezești din beție rapid: probioticul modificat genetic salvează șoarecii de mahmureală. Funcționează și la oameni?

de: Ozana Mazilu
13 04. 2023

Șoarecii beți au fost scutiți de durerea prelungită a mahmurelii, datorită unui probiotic modificat genetic care exprimă o enzimă capabilă să descompună alcoolul.

Oamenii de ștință speră că tratamentul ar putea fi folosit într-o zi la oameni pentru a reduce riscul de leziuni hepatice și intestinale induse de băutură.

Ca referință, când bem alcool, corpul nostru folosește o enzimă numită alcool dehidrogenază (ADH) pentru a-l metaboliza, descompunându-l. Cu toate acestea, nu toate tipurile de ADH sunt la fel de eficiente, așa că cercetătorii au vrut să vadă dacă pot folosi cele mai bune performanțe pentru terapia preventivă.

O formă numită ADH1B, care se găsește predominant în populațiile din Asia de Est și Polinezia, s-a dovedit a fi de o sută de ori mai eficientă decât alte variante de ADH. Acest lucru a făcut echipa să se întrebe dacă ar putea găsi o modalitate de a furniza acea enzimă specifică unui băutor de alcool într-un mod sigur și neinvaziv.

Cum ți-ai putea reveni mai rapid din mahmureală

Un probiotic a fost răspunsul lor, folosind Lactococcus lactis, o bacterie folosită în mod obișnuit în fermentație. Probioticele au crescut recent în popularitate datorită cercetărilor în creștere asupra modului în care microbiomul nostru intestinal pare să afecteze aproape totul, iar acum ne-ar putea ajuta chiar să petrecem mai sigur.

Abordarea probiotică a fost, de asemenea, considerată mai sigură pentru oameni, în comparație cu manipularea vectorilor virali, ca modalitate de eliberare a ADH1B, lucru care a fost deja făcut la șoareci. Dar mai întâi, au trebuit să verifice dacă amplificatorul bacterian modificat genetic a funcționat în condiții experimentale.

Cercetătorii au hrănit cu probiotic trei grupuri de cinci șoareci, unele grupuri consumând mai mult alcool decât altele. Bacteriile au fost modificate pentru a secreta enzima ADH1B și a fi impermeabilă la acidul din stomac, astfel încât să nu fie distrusă în procesul de digestie.

Beția șoarecilor a fost judecată pe baza capacității lor de a se ridica pe picioare dacă erau așezați pe spate. În general, șoarecii netratați și-au pierdut capacitatea în 20 de minute, dar unii șoareci tratați au rămas capabili să se ridice pe picioare pe parcursul întregului experiment.

Rezultatele au arătat că tratamentul a redus absorbția de alcool și a crescut toleranța. De asemenea, le-a scurtat severitatea mahmurelii, deoarece timpul lor de recuperare a fost redus semnificativ.