Cum s-ar putea schimba rețele de socializare, în viitor: butoanele care ar face diferența dintre știrile false și adevăr

de: Iulia Kelt
07 06. 2023

Poate fi destul de greu să îți dau seama în ce să ai încredere în această perioadă. Odată cu răspândirea știrilor false și a dezinformării pe rețelele de socializare, s-ar putea să te simți un pic confuz pe internet.

Un nou studiu experimental a arătat că adăugarea unui buton de „încredere” sau/și „neîncredere”, alături de butonul de „like” existent, ar putea fi un pas important în combaterea postărilor inexacte sau totalmente false.

„În ultimii câțiva ani, răspândirea dezinformării sau a știrilor false a crescut vertiginos, contribuind la polarizarea sferei politice și afectând convingerile oamenilor cu privire la orice, de la siguranța vaccinurilor, la schimbările climatice și la toleranța diversității”, a declarat profesorul Tali Sharot.

„Am conceput o modalitate simplă de a stimula încrederea, ceea ce am constatat că a dus la o reducere substanțială a cantității de informații eronate care au fost partajate”, s-a menționat, de asemenea.

La ce concluzie au ajuns cercetătorii

Într-un studiu anterior, profesorul Sharot și colegii săi au descoperit că oamenii sunt mai predispuși să împărtășească informațiile pe care le-au văzut deja, sugerând că repetarea dezinformării este, în general, privită ca un semn al acurateței acesteia.

În concluzie, în acest ultim studiu, echipa a încercat să testeze modalități potențiale de a combate fenomenul deosebit de periculos numit fake news.

Ei au examinat o platformă de social media simulată, utilizată de 951 de participanți, în șase experimente. Platforma a funcționat ca majoritatea platformelor obișnuite, pe care le cunoști deja: Facebook, Instagram, etc.

Platforma fictivă le-a permis utilizatorilor să partajeze articole din ziarele online, dintre care doar jumătate erau exacte, la care ceilalți utilizatori puteau răspunde cu reacțiile obișnuite de „îmi place” sau „nu-mi place”, precum și opțiunea de a republica conținutul.

În unele versiuni ale experimentului, utilizatorii au avut parte și de butoanele „încredere” și „neîncredere”.

Rezultatele au arătat că structura de stimulente a funcționat bine, deoarece oamenii s-au bazat mai mult pe butoanele de încredere/neîncredere decât pe cele obișnuite de like/dislike.