10 mai 2023 | 15:36

Legea care a scos AUR în stradă, adoptată de Camera Deputaților. Manifestanții au înțeles greșit proiectul și au crezut că statul vrea să „ia copiii românilor și să-i dea la străini”

ULTIMA ORĂ
Legea care a scos AUR în stradă, adoptată de Camera Deputaților. Manifestanții au înțeles greșit proiectul și au crezut că statul vrea să „ia copiii românilor și să-i dea la străini”

Legea a fost adoptată, miercuri, în Parlament cu: 222 pentru, 48 contra, 2 abțineri. Este vorba de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie și motivul pentru care manifestanții AUR au protestat azi în fața Parlamentului, spunând că vor fi luați copiii din familiile sărace și dați străinilor. Culmea, Dan Tănasă, care este și vicepreședintele AUR, a avizat favorabil proiectul, deși azi a fost prezent la protest.

„Lege satanică: PSD, PNL și USR vor să ne ia copiii”, „Legea Firea, prin care statul poate lua copiii din familiile sărace”, „Dacă ești sărac nu mai ai dreptul să îți crești copiii”, „Jos laba de pe copiii românilor” acestea au fost doar câteva dintre mesajele strigate în fața Parlamentului de către protestatarii de la AUR.

Aceștia s-au strâns în fața Parlamentului de la 08:00 dimineața. Unii dintre ei au călătorit toată noaptea pentru a ajunge la București și pentru a participa la protestul care nu avea autorizație.

George Simion a mers printre protestatarii și i-a încurajat pe aceștia să nu renunțe la manifestație. A făcut scandal și în Parlament și a transmis totul live pe Facebook.

Legea care a scos AUR în stradă

Proiectul de lege care prevede prevenirea separării copilului de familie a fost inițiat de ministerul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, condus de Gabriela Firea.

„România are cei mai mulți copii din familii sărace! 8 din 10 copii români din familii vulnerabile nu au mâncare, haine sau încălțăminte. Pe acești copii vrem să-i ajutăm prin Legea PREVENIRII separării copilului de familie, sprijinindu-i, cu acordul părinților, cu mese calde, rechizite, haine, un loc unde să-și poată face temele. 8 din 10 copii români se confruntă cu lipsuri, conform Eurostat.

N-au haine, n-au încălțări, renunță la școală, se culcă cu burta goală. Mulți nu au acte de identitate și nu se știe de existența lor. Prin Legea PREVENIRII separării copilului de familie acești copii vor fi ajutați!”, a transmis Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea.

Proiectul a fost adoptat și merge la promulgare.

Un parlamentar AUR a votat legea

Dan Tănasă a votat un aviz favorabil pentru proiectul de lege în cadrul Comisiei pentru egalitatea de șanse, pe care o și conduce în calitate de președinte. Documentul este datat pe 4 aprilie 2023 și poate fi găsit pe site-ul Camerei Deputaților.

La aproape o lună după ce a semnat documentul deputatul AUR s-a sucit și i-a îndemnat pe oameni să iasă la protest.

Ce aduce nou proiectul

Proiectul de lege susținut de partidele aflate la guvernare a fost adoptat de Senat în 6 martie 2023, iar azi a avut undă verde și din partea Camerei Deputaților. Acest proiect este și un jalon din PNRR  și are ca scop tocmai prevenirea separării copiilor de familii.

Cei de la AUR s-au folosit inclusiv de acest aspect, spunând că această lege a fost făcută la comanda Uniunii Europene pentru a fura copiii care fac parte din familii defavorizate.

Articolul 5 prevede obligația serviciului public de asistență socială să sprijine familiile cu copii care trăiesc în condiții precare sau se află în situații vulnerabile tocmai pentru a preveni separarea copiilor de familie.

Prin proiectul de lege se înfiinţează Observatorul copilului, prin intermediul căruia vor fi identificaţi şi înregistraţi toţi copiii aflaţi în situaţie de risc de separare de familie.

„Copiii sunt luați din familie și dați străinilor”. Cum s-a rostogolit acest fake-news

Potrivit unei analize realizate de platforma Factual încă din 22 aprilie pe rețelele de socializare au început să apară mesaje cu privire la legea considerată de AUR, „una satanică”.

Mihai Lasca foto captura: Factual

Mihai Lasca, deputat al partidului Patrioții Poporului Român (fost deputat al partidului AUR) a transmis pe Facebook următorul mesaj: „Copiii cetățenilor români de toate etniile sunt în pericol de a fi injectați, extrași din familii și adoptați străinilor, chiar și unor familii LGBTQ(persoane cu o altă orientare sexuală). Partidele Bruxellului PSD, PNL, USR și UDMR susțin această lege criminală, plx 145 /2023.”

Acest mesaj a fost rostogolit pe rețelele de socializare de către simpatizanții AUR. Inclusiv, George Simion anunța marți seara că  se va opune „cu toate mijloacele pe care le are la dispoziţie” şi nu va admite „sub nicio formă” ca proiectul de înfiinţare a Observatorului Naţional al Copilului să fie votat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, „fără o dezbatere corespunzătoare”.