Cum poate criogenarea să salveze speciile Pământului de la dispariție: știința viitorului a fost pusă în aplicare de oamenii de știință

de: Ozana Mazilu
03 01. 2023

Nature’s SAFE încearcă să mențină „vii” animalele pe cale de dispariție, prin înghețarea țesuturilor lor la –196°C. Iată cum funcționează criogenarea.

Ecologiștii de la grădina zoologică Chester din Marea Britanie au anunțat că au început să înghețe mostre de țesut din cele mai rare animale din lume, în încercarea de a le proteja de dispariție. Nature’s SAFE (una dintre cele mai mari „biobănci vii”) a fost fondată de oameni de știință pentru a crea un depozit de linii celulare care pot fi aduse înapoi ca țesut viu.

Odată întoarse din „morți”, aceste celule ar putea fi dezvoltate și desfășurate în programe de reproducere, pentru a încerca să returneze materialul genetic al unui animal decedat într-o populație.

Criogenarea, știința viitorului

Pentru a afla mai multe despre această abordare futuristă a conservării, IFLScience a vorbit cu Dr. Sue Walker și Dr. Rhiannon Bolton, cofondatorii Nature’s SAFE, pentru a afla mai multe despre cum funcționează, de fapt, biobanca vie și despre ce specii au primit tratamentul neobișnuit de congelare profundă până acum.

“Ceea ce facem la Nature’s SAFE: dacă un animal moare, îi putem lua țesut din ureche, care conține un număr mare de celule fibroblastice. Și apoi, ani sau luni mai târziu, le putem scoate din rezervor și putem crește acele linii celulare din nou. Scopul, teoretic, este să putem crește într-o zi orice celule dintr-o linie celulară, inclusiv ovocite și spermatozoizi. Acestea ar putea fi folosite într-o zi pentru inseminare artificială. Deci, toate acestea se referă la material bancar care ar putea avea o utilizare în viitor”, spune cu Dr. Sue Walker.

De asemenea, Dr. Rhiannon Bolton completează: “O mulțime de biobănci își îngheață probele la -20°C și acele mostre sunt foarte importante pentru cercetarea conservării, analiza genetică și lucruri de genul acesta. Dar atunci când îngheți un țesut la -20°C, apa din celule explodează și sparge membrana celulară. Deci, acele țesuturi mor. Astfel, folosim un crioprotector și stocăm celulele la -196°C. Când le dezgheți, sunt încă viabile, iar ADN-ul este încă intact. Practic, sunt încă în viață. Asta este ceea ce ne permite să facem mai multe lucruri cu materialul genetic. Putem face culturi celulare sau le putem transforma în celule stem pluripotente induse. Aceasta este diferența cheie, că suntem o biobancă vie”.