Cum ne sfidează politicienii. Iar și-au votat salarii mai mari, în timp ce profesorii „cerșesc” câteva sute de lei
N-am trăi în România dacă n-am avea parte astăzi de o informație precum cea pe care o vom detalia în rândurile de mai jos.
Deși traversăm o criză gravă în probabil cel mai important sistem din țara noastră – cel de învățământ – aleșii neamului aleg să majoreze salariile consistent pentru unii angajați la stat.
Salarii mai mari pentru acești angajați la stat, în plină criză în învățământ. S-a votat legea în Parlament
Este vorba despre recenta decizie a Parlamentului de a avea mai mulți angajați și salarii cu până la 50% mai mari la Administrația Fondului pentru Mediu. Această măsură a primit marți undă verde din Camera Deputaților, trecând de votul politicienilor cu 186 de voturi „pentru”, 90 de voturi „contra” și o abținere.
Contextul în care se votează această decizie este unul cât se poate de delicat. În acest moment, numeroși profesori sunt în grevă, nemulțumiți de salariile pe care le primesc, mai ales în calitate de debutanți în sistem.
Aproximativ 2.600 de lei bani în mână – acesta e salariul unui dascăl ce de-abia a ajuns la catedră după ce și-a finalizat studiile de lungă durată, iar sindicatele din sistem spun că nu se mai poate trăi decent cu acești bani, cu atât mai puțin în actualele condiții economice, în care inflația face ravagii.
„O îngrijitoare primește în jur de 1.900 de lei, cu alocație de hrană, cu tot, personalul didactic debutant cu studii superioare de lungă durată primește în jur de 2.580 de lei, cu alocație de hrană, personalul cu grad didactic 2, cu studii superioare de lungă durată și vechime de 25 de ani ajunge la aproximativ 3.500 – 3.600 de lei și ne ducem către personalul didactic care se află la apogeul carierei, vechime peste 40 de ani, care poate să ajungă la salariul net de bază de aproximativ 4.000 – 4.500 de lei. Acestea sunt salariile din prezent”, a explicat președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.