Cum ne apărăm de radiațiile ultraviolete: cât de eficiente sunt cremele de protecție solară

de: Gabriel Peneș
20 07. 2023

Într-o perioadă în care temperaturile continuă să crească, iar o bună parte din planetă experimentează valuri de căldură extremă, oamenii apelează tot mai des la cremele de protecție solară. Știm că ajută pielea contra radiațiilor ultraviolete periculoase, dar cum fac ele acest lucru, mai precis? Și în ce fel ne împiedică aceste creme să ne bronzăm?

Cum ne apărăm de radiațiile ultraviolete

Știm deja destul de bine care sunt efectele negative ale expunerii la soare: arsurile, cancerele de piele și îmbătrânirea prematură a pielii se numără printre ele.

Dar a crescut și capacitatea noastră de le combate prin folosirea cremelor de protecție solară. Totuși, probabil că nu suntem atât de familiarizați cu explicațiile științifice ce stau în spatele acestui „scut”.

Cremele de protecție solară acționează prin protejarea pielii de razele ultraviolete (UV). Făcând asta, putem prelungi timpul de stat la soare înainte de a ne arde.

Arsura solară sau eritemul solar apare atunci când UV afectează celulele epidermei, primul strat al pielii noastre. Sistemul imunitar răspunde prin creșterea fluxului de sânge în zonele atacate, ceea ce face ca pielea să devină roșie și fierbinte la atingere. Celulele albe din sânge muncesc pentru a înlocui celulele lezate, cauzând mâncărimi și descuamări ale pielii.

Pentru a preveni acest lucru, cremele de protecție solară opresc razele UV să provoace problema inițială, fie prin absorbția acestora, ca în cazul cremelor bazate pe chimicale, fie prin reflectarea lor, ca în cazul cremelor de protecție solară fizică.

Cât de eficiente sunt cremele de protecție solară

Cremele chimice includ, de obicei, oxibenzonă, avobenzonă, octisalat sau octocrilen ce transformă UV în căldură, înainte de a se răspândi în corp. În celălalt tip de creme de protecție principalele ingrediente sunt dioxidul de titan și oxidul de zinc ce creează o barieră, îndepărtând razele UV de piele.

Există două tipuri de radiații UV: UVA și UVB. Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), aproape toate radiațiile care ajung pe Pământ sunt UVA, ele penetrând în profunzime pielea.

Din această cauză, ele sunt responsabile pentru îmbătrânirea pielii, în timp ce UVB, mai puternice, sunt responsabile cu arsurile solare. Spectrul larg de protecție ale cremelor protejează contra acțiunii ambelor tipuri.

Faptul că ne bronzăm se datorează acțiunii UV care crește producția de melanină – un pigment care, de asemenea, ne dă culoarea ochilor și a părului – pe măsură ce pielea noastră încearcă să prevină daunele produse de aceste radiații.

„Nu există bronzat sigur. Producția crescută de melanină este un răspuns la deteriorările epidermei și este asociat cu un risc crescut al apariției cancerelor de piele”, a explicat US Food and Drug Administration.

Dacă bronzarea este cauzată de razele UV, folosirea cremelor de protecție previne, într-o anumită măsură, acest lucru.

„Bronzarea este determinată mai ales de razele UVA și dacă folosim produse cu un spectru larg de acțiune – atât contra UVA, cât și UVB – majoritatea oamenilor nu se va mai bronza”, a afirmat dermatologul Loretta Ciraldo pentru Byrdie.

„Excepțiile le pot contitui persoanele care au deja, în mod natural, un pigment foarte accentuat. În cazul lor, chir și o cantiate minimă de UVA ce poate trece de protecția cremelor poate bronza pielea”

Oricum, trebuie știut că nicio cremă de protecție solară nu blochează în totalitate acțiunea razelor ultraviolete, așa că este bine să folosești și alte metode de a te feri de acțiunea acestora.